Ćelije nalik supresorskim ćelijama mijeloidnog porekla – da li se njihov broj menja kod bolesnika u različitim stadijumima kolorektalnog karcinoma? - Brčerević, Irina; Doder, Radoje; Perišić, Nenad; Petrović, Stanko; Vojvodić, Danilo (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Kolorektalni karcinom (KRK) je jedan od najčešćih karcinoma u populaciji, koji često dovodi i do smrtnog ishoda. Supresorske ćelije mijeloidnog porekla (SĆMP) pripadaju heterogenoj grupi nezrelih ćelija, za koje se smatra da imaju imunosupresivni efekat, koji može da pomogne razvoju i širenju tumora. Cilj rada bio je da se analizira učestalost i značaj ćelija nalik SĆMP kod bolesnika u različitim stadijumima KRK. Metode. Analizirani su uzorci periferne krvi (PK) 83 bolesnika u različitim stadijumima bolesti i 12 zdravih ispitanika koji su činili kontrolnu grupu. U uzorcima PK su, na osnovu imunofenotipskih obeležja, identifikovane ćelije nalik SĆMP i određen je njihov broj. Rezultati. Utvrđen je statistički značajan porast apsolutnog i relativnog broja ćelija nalik polimorfonuklearnim (PMN) SĆMP (PMN-SĆMP) u PK svih bolesnika sa KRK, u odnosu na kontrolnu grupu (p  0,05). Kada su analizirane relativne i apsolutne brojnosti ćelija nalik PMN-SĆMP u odnosu na stadijume bolesti KRK (TNM klasifikacija), utvrđena je statistički značajna razlika između kontrolne grupe i bolesnika u III i IV stadijumu bolesti (p = 0,0005 vs. p = 0,0003 i p < 0,0001 vs. P
Keywords: kolorektalne neoplazme; kostna srž, ćelije, supresorske; neoplazme, metastaze; neoplazme, određivanje stadijuma