Učestalost nesindromskih urođenih srčanih mana u Republici Srpskoj u periodu od 2015. do 2016. godine - Marić, Nina; Predojević Samardžić, Jelica; Djukic, Dario (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Urođena srčana mana (USM) je najčešći tip urođene mane i jedan od vodećih uzroka umiranja odojčadi. Može biti izolovana ili deo mnogobrojnih sindroma. Učestalost izolovane USM u svetu iznosi između 70 i 120 na 10 000 živorođene dece. Cilj rada bio je da se utvrdi učestalost nesindromskih USM u Republici Srpskoj (RS), Bosna i Hercegovina i da se uporedi sa drugim državama. Metode. Korišćenjem podataka iz studije preseka, analizirani su slučajevi fetusa, živorođene i mrtvorođene dece sa USM u 2015. i 2016. godini u RS. Rezultati. Ukupna učestalost USM iznosila je 163,95 na 10 000 porođaja, a učestalost novorođenčadi sa USM 136,64 na 10 000 živorođenih novorođenčadi. Dijagnoza je postavljana prenatalno u 8,09% slučajeva. Najčešći tip anomalije bio je ventrikularni septalni defekt (45,63%), zatim atrijalni septalni defekt (31,40%), otvoreni duktus arteriozus (7,44%) i stenoza plućne valvule (5,18%). Utvrđena je značajna razlika u učestalosti USM među regijama i između majki različitog životnog doba. Zaključak. Učestalost USM u RS utvrđena u ovoj studiji značajno je veća od učestalosti USM utvrđene u drugim studijama i značajno se razlikuje među regijama. Ova studija pruža osnovne podatke koji bi se mogli koristiti za praćenje USM i promenu faktora rizika, kao i sprovođenje primarnih preventivnih mera.
Keywords: bosna i hercegovina; fetus; srce, kongenitalne mane; incidenca; novorođenče