Kvalitet života nakon maksilektomije i protetske rehabilitacije: pilot studija - Milošević Marković, Maja; Djordjević, Igor; Petrović, Milan; Jelovac, Drago; Kuzmanović Pfićer, Jovana; Latas, Milan; Jovanović, Svetlana (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Iako je radikalno hirurško lečenje metod izbora u lečenju tumora gornje vilice i maksilarnih sinusa, ono može dovesti do oralnih disfunkcija, socijalne izolacije, kao i emocionalnog i psihološkog stresa, što značajno utiče na kvalitet života (KŽ) bolesnika. Cilj rada bio je da se ispita KŽ povezan sa zdravljem bolesnika kod kojih je posle maksilektomije primenjena opturator proteza (OP), u odnosu na njihove demografske i kliničke karakteristike. Metode. Istraživanjem su obuhvaćena 32 bolesnika, prosečne starosti 63,6 godina. Merenje KŽ bolesnika posle maksilektomije i protetske rehabilitacije vršeno je korišćenjem European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire Core 30 (EORTC QLQ-C30) upitnika i posebnim modulom upitnika za tumore glave i vrata – EORTC QLQ – Head and Neck Cancer Module (QLQ-H&N43). Rezultati. Poremećaji funkcionisanja i simptomi bili su značajno izraženiji kod žena, mlađih bolesnika i samaca (p < 0,05). Nakon rehabilitacije definitivnom opturator protezom (OP), bolesnici su imali manje problema i simptoma u odnosu na bolesnike sa hirurškom ili interim OP (p < 0,05). Bolesnici sa parcijalnim OP imali su bolju percepciju funkcije u odnosu na bolesnike sa totalnim protezama (p < 0,05). Zračeni bolesnici imali su izraženiji umor, gubitak apetita, bol u ustima, suva usta i lepljivu pljuvačku, probleme sa čulima i kožom, u poređenju sa nezračenim bolesnicima (p < 0,05).  Zaključak. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da pol, starost, bračni status, karakteristike OP i radioterapija imaju značajan uticaj na KŽ bolesnika nakon maksilektomije.
Keywords: glava i vrat, neoplazme; proteze, maksilofacijalne; hirurgija, oralna, procedure; kvalitet života; rehabilitacija; ankete i upitnici