Hirurško lečenje paratiroidnih cisti: serija bolesnika i pregled literature - Odalović, Božidar; Buzejić, Matija; Zorić, Goran; Rovčanin, Branislav; Živaljević, Vladan; Cvetković, Saša; Husović, Damir; Paunović, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Paratiroidne ciste (PC) mogu se podeliti u dve kategorije: funkcionalne i nefunkcionalne. Oba tipa PC, ukoliko su dovoljno velika, mogu se prezentovati kao medijastinalna ili cervikalna masa kod 1–5% bolesnika. Prikaz bolesnika. Urađena je retrospektivna analiza podataka bolesnika operisanih u periodu od 2016. do 2021. godine zbog primarnog hiperparatiroidizma ili postojanja cervikalne/medijastinalne mase. Sprovedena je analiza demografskih podataka bolesnika, podataka o preoperativnoj aspiracionoj biopsiji, nivou paratiroidnog hormona u serumu pre i postoperativno, nivou serumskog kalcijuma, kao i o kliničkoj prezentaciji bolesti. U petogodišnjem periodu operisano je ukupno 555 bolesnika, kod kojih je patohistološkim nalazom potvrđeno postojanje patološki izmenjene paratiroidne žlezde. Od ukupnog broja, kod njih sedam opisana je PC. Kod pet od ovih sedam bolesnika, PC je bila nefunkcionalna. Četiri osobe ženskog pola i tri osobe muškog pola operisane su zbog PC. Prosečna starost operisanih bolesnika iznosila je 49,8 godina. Kod jednog bolesnika nefunkcionalna PC se manifestovala kao cervikalna masa u gornjem medijastinumu, maksimalnog promera od 10 cm. Zaključak. Iako PC predstavljaju oko 0,5% svih promena na paratiroidnim žlezdama, na njih se može posumnjati preoperativno, naročito ako se aspiracionom biopsijom tankom iglom dobije tečnost slična vodi. Da bi se PC odstranila u celosti i bez lezije kapsule, sa ciljem da se izbegne paratireomatoza, kao i da se sačuvaju rekurentni laringealni nervi, operaciju bi trebalo da uradi iskusan endokrini hirurg.
Keywords: dijagnoza, diferencijalna; paratireoidne žlezde; hirurgija, operativne procedure