Procena nivoa glukoze u gingivalnom sulkusu i percepcija bola kod pacijenata tokom rutinskog stomatološkog pregleda – koncept zasnovan na novopatentiranom parodontalnom uređaju - AlQahtani, Nabeeh Abdullah; Khader, Mohasin Abdul; Javali, Mukhatar Ahmed (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Dijabetes melitus (DM) je česta metabolička bolest, koja izaziva visok morbiditet i mortalitet širom sveta. Zbog toga, kako bi primenili strategije prevencije, lekari moraju što ranije da identifikuju to stanje.  Cilj rada bio je da se testira novi parodontalni uređaj koji se može povezati sa uređajem za praćenje nivoa glukoze u krvi kako bi tokom rutinskog stomatološkog pregleda istovremeno vršio skrining parodontitisa i DM. Stoga, ispitana je korelacija nivoa glukoze u krvi izmerenih primenom konvencionalne metode merenja glukoze u krvi iz prsta (KMIP) i metode merenja glukoza u krvi iz gingivalnog sulkusa (UKGS), uz istovremenu procenu percepcije bola pacijenata vizuelnom analognom skalom (VAS). Metode. Komparativna studija preseka sprovedena je među 250 ispitanika kojma su procenjeni UKGS i KMIP. Bodovna skala VAS zabeležena je za svakog pacijenta odmah nakon postupka. Rezultati. Prosečna vrednost glukoze UKGS iznosila je 151,19 ± 42,64 mg/dL, dok je KMIP vrednost glukoze bila 150,48 ± 42,95 mg/dL, što je pokazalo visoku Pearson-ovu korelaciju (r = 0,9932; p < 0,00001). Mann-Whitney U test za VAS skor između obe grupe pokazao je statistički značajnu razliku (p < 0,00001). Zaključak. Metodu UKGS pacijenti dobro tolerišu, a njene vrednosti značajno korelišu sa nivoom glukoze u perifernoj krvi. Predloženi koncept korišćenja novog parodontalnog uređaja pokazao se kao pogodan izbor za ispitivanje parodoncijuma i istovremeni skrining DM u stomatološkim klinikama.
Keywords: glukoza u krvi; stomatološki instrumenti; dijabetes melitus; prsti; gingivalna sulkusna tečnost; bol, merenje; periodontitis