Uticaj Staphylococcus aureus-a na porast ekspresije mBD-3 posredovan aktivacijom ERK1/2 signalnog puta na eksperimentalnom modelu mišje pneumonije - Ni, Yongqing; Bi, Xiaoduo; Zhao, Pengwei (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Staphylococcus aureus (S. aureus) je gram-pozitivni patogen koji izaziva različite bolesti kod ljudi. S. aureus izaziva upalu pluća, koju karakteriše lokalizovana nekroza tkiva. Cilj rada bio je da se ispita ekspresija mišjeg β-defensina 3 (mBD-3) izazvana S. aureus-om u plućima miša i efekat ekspresije mBD-3 na signalni put mitogenom-aktivisanih protein kinaza (MAPK). Metode. Razvijen je eksperimentalni model pneumonije izazvane S. aureus-om kod miševa, a ekspresija mBD-3 i aktivacija MAPK signalnog puta ispitivana je metodama imunofluorescencije i western blot-a. Rezultati. Eksperimentalni model je uspešno kreiran. Broj belih krvnih zrnaca bio je povećan nakon 48 i 72 sata od unosa bakterija kroz disajne puteve miševa, a uočena je hiperemija bronhiolarne sluzokože uz prisustvo velikog broja belih krvnih zrnaca i sluzi u bronhiolama. Nivoi ekspresije mBD-3 nakon 48 i 72 sata od indukcije infekcije bili su viši od nivoa u kontrolnoj grupi i nakon 24 sata od indukcije. Količina fosforilisane kinaze regulisane ekstracelularnim signalom (extracellular signal-regulated kinase, ERK1/2) bila je povećana nakon 48 i 72 sata posle indukcije infekcije u poređenju sa nivoom u kontrolnoj grupi i 24 sata posle indukcije. Ekspresija mBD-3 bila je niža kada je fosforilacija ERK1/2 bila inhibirana primenom inhibitora U0126. Zaključak. S. aureus na eksperimentalnom modelu mišje pneumonije ubrzava ekspresiju mBD-3 u plućima miša uglavnom posredstvom ERK1/2-zavisnog signalnog puta.
Keywords: defensini; bolest, modeli na životinjama; pneumonija, stafilokokna; signali, transdukcija; staphylococcus aureus