Juvenilna gigantomastija: supkutana mastektomija sa primarnom rekonstrukcijom - Ivić, Jasmina; Dunjić, Marija; Tamindžić, Isidora; Kocevski, Živorad; Djordjević, Boban; Milev, Boško (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Gigantomastija predstavlja jednu od najozbiljnijih anomalija ženskih dojki, a nastaje usled njihovog patološkog uvećanja. Juvenilna gigantomastija (JG) dojki je retka bolest, nepoznate etiologije, koju karakteriše nagli i alarmantno brzi, kontinuirani rast dojki u pubertetskom periodu. Prikaz bolesnika. Prikazujemo dve bolesnice sa masivnom bilateralnom JG. Obe bolesnice imale su normalan hormonski status i negirale bilo kakve druge zdravstvene probleme, uključujući porodičnu istoriju gigantomastije. Koža grudi obe bolesnice bila je crvena, bez ulceracija, sa vidno uvećanim površnim venama. Bradavice nisu bile jasno definisane u odnosu na okolnu kožu i bile su postavljene ispod nivoa pupka. Bolesnice su uspešno lečene hirurškom tehnikom koja je uključivala bilateralnu supkutanu mastektomiju sa primarnom rekonstrukcijom dojki poliuretanskim implantatima kao i rekonstrukciju bradavice tehnikom slobodnog grafa. U histopatološkim nalazima iz uzoraka biopsije obe bolesnice nađena je difuzna hiperplazija žlezdanog i stromalnog tkiva. Obe bolesnice imale su odlične estetske rezultate sa minimalno vidiljvim postoperativnim ožiljcima. Zaključak. Hirurško lečenje je primarno sredstvo u lečenju JG. Prikazani su značajni rezultati i efekti plastične hirurgije, a primenjeni hirurški metod može se preporučiti za uspešno lečenje JG.
Keywords: hirurgija, plastična, procedure; gigantomastija; lečenje, ishod