Da li su studenti završne godine medicine dovoljno kompetentni da savladaju izazove imunizacije u svojoj praksi? - Jovanović, Aleksa; Maričić, Jovana; Marić, Gorica; Pekmezović, Tatjana (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Kompetentnost zdravstvenih radnika da objasne važnost imunizacije osobama koje se dvoume u vezi sa vakcinama izuzetno je važna. Cilj rada bio je da se procene kompetencije studenata završne godine medicine u vezi sa izazovima imunizacije u praksi koristeći njihovo znanje, stavove i praksu. Metode. Studija preseka sprovedena je među 442 studenta završne godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Za prikupljanje podataka korišćen je anonimni upit-nik koji se sastojao od 38 pitanja. U cilju identifikacije pred-iktivne vrednosti različitih faktora koji utiču na znanje o imunizaciji među studentima medicine, sprovedena je hije-rarhijska analiza multiple regresije. Rezultati. Medijana ukup-nog skora znanja sa interkvartilnim opsegom bila je 7 ± 3,00 od 13. Postojala je statistički značajna pozitivna korelacija između rezultata znanja i proseka ocena (r = 0,207, p < 0,001). Za obavljanje poslova u vezi sa vakcinacijom bez nadzora ume-reno sposobnim osećalo se 35% studenata. Takođe, 92,1% studenata smatralo je da je u nastavnim planovima i programi-ma za zdravstvene radnike potrebno uvođenje dodatne obuke i kanala informisanja o imunizaciji. Rezultati hijerarhijske re-gresione analize pokazali su da su pol, starost, prosek ocena, dužina studiranja, samopouzdanje u pogledu znanja o imunizaciji, vakcinalni status povezan sa gripom i hepatitisom B objašnjavali ukupno 36% varijanse u skoru znanja o imunizaciji. Manje od dve trećine studenata je verovalo da ima dovoljno znanja da uveri osobu koja okleva oko stava o imunizaciji. Zaključak. Rezultati našeg istraživanja pokazali su prosečan nivo znanja o imunizaciji među studentima završne godine medicine. S obzirom na to da je manje od dve trećine studenata verovalo da ima dovoljno znanja da uveri kolebljivu osobu, postoji potreba za boljim razumevanjem i unapređenjem delo-va nastavnih planova i programa medicinskih fakulteta koji se odnose na imunizaciju.
Keywords: stav prema zdravlju; zdravlje, znanje, stavovi, praksa; studenti medicine; ankete i upitnici; vakcinacija; vakcine