Veliki intraperikardni lipom: kliničke i forenzičke implikacije - Bogdanović, Milenko; Pavlekić, Snežana; Milošević, Maja; Radnić, Bojana; Lakčević, Jovana; Veljković, Stefan; Alempijević, Djordje; Babić, Miloš D. (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Lipomi su najčešći benigni tumori, ali su retko lokalizovani u perikardnoj šupljini. Mada benigni po svojim patohistološkim karakteristikama, zbog ubrzanog rasta i posledičnih komplikacija koje mogu ugroziti život, mogu se klinički smatrati malignim. Prikaz bolesnika. Prikazana je 80-godišnja žena, koja je nakon epizode sinkope, pri padu sa sopstvene visine, zadobila telesne povrede zbog kojih je hospitalizovana. U daljem toku kratkotrajnog bolničkog lečenja nastupio je smrtni ishod, a uzrok smrti označen je kao „nepoznat”. Obdukcijom je utvrđen uvećan i napet perikard, koji je ispunjavao značajan deo grudne duplje. Dobro inkapsulirana tkivna masa dimenzija 20 × 18 × 3 cm, težine 820 g, uočena je intraperikardno. Histopatološkom analizom pokazano je da je uočena promena lipom, a na srčanom mišiću uočeni su znaci akutne nekroze miokarda, na osnovu čega je pretpostavljeno da je infarkt miokarda najverovatnije nastao kao posledica pritiska lipoma na koronarne arterije. Zaključak. Intraperikardni lipomi mogu biti maligni po lokalizaciji i dovesti do iznenadne srčane smrti. Postoje različite dijagnostičke metode pomoću kojih je moguće otkrivanje intraperikardnih lipoma, a pravovremenom intervencijom bolesnik može biti izlečen.
Keywords: autopsija; smrt, uzrok; dijagnoza; lipom; infarkt miokarda; perikard; sinkopa