Izolovani prelom malog tuberkuluma humerusa – retka povreda koja zahteva operativno lečenje - Glišić, Miodrag; Stevanović, Vladan; Jevtić, Aleksandar; Jovićević, Uroš; Janković, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Izolovani prelom malog tuberkuluma je veoma retka povreda, koja se često može prevideti. Takva povreda je značajna zbog funkcije podlopatičnog mišića, koji odvajanjem malog tuberkuluma gubi svoj pripoj. Prikaz bolesnika. Muškarac, bivši sportista, star 45 godina, zadobio je povredu levog ramena pri padu na nizbrdici. Mada klinička slika nije bila ubedljiva, snimak kompjuterizovanom tomografijom pokazao je postojanje preloma. Učinjena je otvorena repozicija i osteosinteza. Posle sprovedene rehabilitacije, tri meseca posle operacije, pacijent je vratio pun aktivan obim pokreta u zglobu ramena. Prikazujemo mehanizam povrede, kliničku sliku, neophodnu dijagnostiku i tehniku hirurškog lečenja pacijenata sa izolovanim prelomom malog tuberkuluma humerusa. Analizirani su rezultati drugih autora, čije su serije analiziranih slučajeva takođe jako male. Zaključak. Izolovani prelom malog tuberkuluma zahteva hiruško lečenje kako bi se očuvao dobar obim pokreta u ramenom zglobu.
Keywords: dijagnoza; prelomi, avulzioni; humerus, prelomi; ortopedske procedure; tomografija, kompjuterizovana, rendgenska