Izmenjena struktura i antioksidativni kapacitet lipoproteinskih čestica visoke gustine u preeklampsiji - Banjac, Gorica; Ardalić, Daniela; Cabunac, Petar; Ivanišević, Jasmina; Vekić, Jelena; Miković, Željko; Stefanović, Aleksandra (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Jedna od komplikacija koja se može javiti tokom trudnoće je razvoj preeklampsije (PE). Glavne karakteristike ovog stanja su visok krvni pritisak i vrlo često znaci oštećenja bubrega ili drugih organa. Ovo stanje pogađa 5–7% svih trudnica i jedan je od glavnih faktora morbiditeta i mortaliteta trudnica i fetusa ili novorođenčadi. Cilj ovog rada bio je ispitivanje strukturnih i funkcionalnih modifikacija lipoproteinskih čestica visoke gustine (high-density lipoprotein – HDL) u trudnoćama sa visokim rizikom (TVR) za razvoj PE. Metode. U longitudinalnoj prospektivnoj studiji učestvovala je ukupno 91 trudnica sa TVR od razvoja PE. Od ukupnog broja trudnica, kod njih 71, PE se nije razvila do kraja trudnoće i ova grupa je označena kao grupa bez PE (BPE). Kod preostalih 20 žena sa TVR se razvila PE do porođaja, i one su svrstane u grupu PE. Krv je uzimana za analizu na kraju svakog trimestra i pred porođaj. Raspodela HDL čestica je određivana metodom vertikalne elektroforeze u 3–31% gradijentu poliakrilamidnog gela. Antioksidativni kapacitet HDL čestica je određivan na osnovu aktivnosti enzima paraoksonaze 1 (PON1) vezanog za HDL. Aktivnost PON1 u serumu je određivana metodom kinetičke spektrofotometrije. Rezultati. Rezultati su pokazali da se udeo HDL2b čestica značajno povećao u drugom trimestru (p < 0,05) i ostao je povećan do kraja trudnoće u grupi BPE. Aktivnost PON1 bila je značajno veća u trećem trimestru (p < 0,05) kod ove grupe trudnica. Udeo HDL3a čestica se značajno smanjio u drugom trimestru u PE grupi trudnica (p < 0,05) i ostao je snižen do kraja trudnoće. Aktivnost PON1 enzima u PE gripi se nije menjala u toku trudnoće. Zaključak. Dislipidemija u trudnoći može biti posledica različitih modifikacija HDL čestica. Strukturne i funkcionalne modifikacije HDL čestica, kao jedan od adaptivnih mehanizama, kod trudnica kod kojih se razvila PE, nisu adekvatne i kao takve gube svoju ateroprotektivnu ulogu.
Keywords: antioksidansi; lipoproteini hdl; preeklampsija; trudnoća, komplikacije