Pneumonija izazvana koagulaza-pozitivnim meticilin rezistentnim Staphylococcus aureus-om - Lazović, Biljana; Dmitrović, Radmila; Simonović, Isidora; Jovičić, Nevena; Šarac, Sanja; Milić, Rade; Aleksić, Vuk (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Staphylococcus (S.) aureus je jedan od najprisutnijih i najopasnijih humanih patogena čija je glavna karakteristika stvaranje enzima koagulaze. Ova karakteristika omogućava identifikaciju i procenu patogenosti bakterije. Pored kožnih infekcija, endokarditisa, osteomijelitisa i infektivnog artritisa, čest je uzročnik pneumonije kako kod dece tako i kod odraslih. Prikaz bolesnika. Prikazana je žena starosti 65 godina, sa tegobama u vidu suvog kašlja i malaksalosti, sa rentgenskim nalazom mrljastih polja konsolidacije i promenama tipa „mlečnog stakla“ sa zadebljanjem bronhijalnog zida i jednostranom medijastinalnom limfadenopatijom na snimku grudnog koša dobijenom kompjuterizovanom tomografijom. Meticilin rezistentni S. aureus izolovan je iz bronhoalveolarnog aspirata uzorkovanog tokom bronhoskopije. Bolesnica je empirijski lečena azitromicinom, a kasnije, na osnovu rezultata antibiograma, isključen je azitromicin i uveden meropenem posle čega je usledilo poboljšanje zdravstvenog stanja bolesnice. Zaključak. Prikazan je redak slučaj pneumonije sa neubedljivom simptomatologijom, laboratorijskim i radiološkim nalazima. Neophodno je posvetiti više pažnje ovakvim slučajevima ubuduće, posebno na upotrebu antibiotika na koje stafilokoke sve više razvijaju rezistenciju.
Keywords: antibiotici; bronhoskopija; koagulaza; meticilin, rezistencija; pneumonija; staphylococcus aureus