Kliničko merenje maksimalnog otvaranja usta i njegova povezanost sa različitim tipovima lica kod dece iz Saudijske Arabije - Asiri, Shmookh Abdullah Alhayani; Togoo, Rafi Ahmad; Al Gelban, Lamis Omer Saad; Almathami, Shouq Abdulrahman; Alabsi, Rehab Abdulwahab M; Tariq, Rema Misfer; Ain, Tasneem Sakinatul (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Smanjeno otvaranje usta (OU) je ključni faktor u dijagnostici većine problema povezanih sa oralnim zdravljem. Cilj studije bio je da se proceni veličina maksimalnog otvaranja usta (MOU) i njena korelacija sa tipovima lica kod dece u južnom delu Saudijske Arabije. Metode. Studija preseka obuhvatila je grupu od 555 dece od 2 do 12 godina. MOU mereno je kao rastojanje između incizalne ivice maksilarnih i mandibularnih centralnih sekutića na srednjoj liniji, korišćenjem digitalnog Vernier-ovog nonijusa. Prosečna srednja vrednost tri merenja MOU uzeta je kao konačna vrednost MOU. Na osnovu izračunatog indeksa lica (IL) utvrđeno je postojanje pet tipova lica kod ispitanika: hipereuriprozop (veoma široko lice, IL raspon ≤ 79,9); euriprozop (široko lice, IL raspon 80–84,9); mezoprozop (okruglo lice, IL raspon 85–89,9); leptoprozop (dugačko lice, IL raspon 90–94,9); hiperleptoprozop (veoma dugačko lice, IL raspon ≥ 95). U skladu sa tim, ispitanici su kategorisani i izvršeno je poređenje. Takođe su procenjeni i tipovi profila lica, visina, težina i indeks telesne mase (ITM) ispitanika. Tako dobijeni podaci su podvrgnuti statističkoj analizi korišćenjem SPSS-a (verzija 19,0 SPSS Incorporated, Čikago, IL, SAD). Rezultati. Srednja vrednost ± standardna devijacija za MOU izračunata na nivou celokupne grupe u studiji bila je 47,3 ± 8,7 mm. Srednja vrednost MOU kod tipa hiperleptoprozopa (IL raspon ≥ 95,0) bila značajno viša nego kod druge dece. Srednja razlika vrednosti OU kod tipa mezoprozopa (IL raspon 85,0–89,9) bila je značajno niža nego kod tipa leptoprozopa (IL raspon 90,0–94,9) i tipa hiperleptoprozopa  (IL raspon ≥ 95,0) dece. Srednja razlika vrednosti OU kod tipa leptoprozopa (IL raspon 90,0–94,9) bila je značajno niža nego kod  tipa hiperleptoprozopa (IL raspon ≥ 95,0) dece. Zaključak. Analizom rezultata utvrđeno je da postoji povezanost MOU sa različitim tipovima i profilima lica u okviru proučavane populacije.
Keywords: anatomija; podaci, korelacija; deca, stomatološka nega; lice; ortodoncija; saudijska arabija