Da li je cistatin C dobar prediktor akutne bubrežne slabosti nastale posle elektivne operacije aorte? - Maričić Prijić, Sanja; Uvelin, Arsen; Andjelić, Nada; Plećaš Djurić, Aleksandra; Popović, Radmila; Vicković, Sanja (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Akutno bubrežno oštećenje (ABO) je česta i ozbiljna komplikacija koja produžava i poskupljuje bolničko lečenje i povećava morbiditet i mortalitet bolesnika nakon hirurške rekonstrukcije abdominalne aorte. Cilj rada bio je da se utvrde incidenca ABO i najznačajniji preoperativni i intraoperativni prediktivni faktori od nastanka ABO 72 sata nakon elektivnih operacija na infrarenalnom segmentu aorte (ISA). Metode. Na Klinici za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola Kliničkog centra Vojvodine (KCV) sprovedeno je prospektivno opservaciono istraživanje od oktobra 2017. do aprila 2019. godine. U istraživanje je bilo uključeno 140 bolesnika koji su bili podvrgnuti elektivnom operativnom zahvatu na ISA. Nastanak ABO je potvrđivan na osnovu kriterijuma Acute Kidney Injury Network (AKIN) klasifikacionog sistema. Za dobijanje modela predikcije primenjena je multivarijantna logistička regresija. Rezultati. Incidenca ABO nakon elektivnih operacija na ISA na Klinici za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola KCV iznosila je 28,56%. Prema analizi receiver operating characteristic (ROC) krive, granična vrednost koncentracije cistatina C od 1,14 mg/L imala je najvišu senzitivnost (82,5%) i specifičnost (76%) u diferenciranju bolesnika koji će razviti ABO. Finalni model predikcije ABO nakon elektivnih operacija na ISA sadržao je sledeće faktore: prisustvo hronične bubrežne slabosti, preoperativnu koncentraciju cistatina u serumu C > 1,14 mg/L, primenu koloida u volumenu > 500 mL u toku operacije i ukupni volumen nadoknade u intraoperativnom periodu > 59 mL/kg. Zaključak. Incidenca ABO nakon elektivnih operacija na ISA na Klinici za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola KCV je nešto viša u odnosu na podatke iz literature. Preoperativna vrednost cistatina C iznad 1,14 mg/L je dobar prediktor ABO nakon elektivnih operacija na ISA.
Keywords: aorta; cistatin c; hirurgija, elektivna, procedure; bubreg, akutna insuficijencija; prognoza; senzitivnost i specifičnost.