Ispitivanje uticaja polimerizacione kontrakcije dentalnog kompozita na deformaciju kvržica zuba digitalnom holografijom - Novta, Evgenije; Lainović, Tijana; Grujić, Dušan; Pantelić, Dejan; Blažić, Larisa (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Polimerizaciona kontrakcija dentalnog materijala za ispunu je jedan od glavnih problema u restorativnoj stomatologiji. Cilj rada bio je da se detektuje naprezanje kvržica zuba izazvano polimerizacionom kontrakcijom dentalnog materijala na bazi smole (DMS) u realnom vremenu, primenom digitalne holografske interferometrije (DHI) u dve grupe kaviteta restauriranih sa i bez dodatnog zida. Uporedo je praćeno mehaničko ponašanje zubnog tkiva. Metode. Na humanim trećim molarima pripremljena su tri standardizovana kaviteta klase I. Zubi su presečeni na dve polovine u uzdužnoj ravni. Dobijeno je šest uzoraka (sada sa kavitetima klase II) podeljenih u dve grupe (grupa G1 – sa dodatnim zidom, grupa G2 – bez njega) i fiksiranih u aluminijumske kalupe. Kaviteti su potom ispunjeni DMS, osvetljeni tokom 40 s svetlosno-emitujućom diodom (light emitting diode – LED) iz okluzalne projekcije i ispitivani tokom i nakon perioda osvetljavanja primenom DHI. Podaci su analizirani Studentovim t-testom za nezavisne uzorke i Anderson-Darlingovim testom, sa nivoom značajnosti alfa od 0,05. Rezultati. Na kraju ispitivanog perioda, uzorci iz grupe G1 pokazali su značajno veću deformaciju kvržica zuba [t (10) = 4,7; p = 0,001], u poređenju sa uzorcima iz grupe G2. Zaključak. U okviru ograničenja ove studije, zaključeno je da je prisustvo dodatnog zida, simulirajući dentalnu matricu, značajno uticalo na povećano i produženo naprezanje kvržica zuba prilikom polimerizacione kontrakcije ispitivanog DMS.
Keywords: smole, kompozitne; interferometrija; polimerizacija; zub.