Troškovi i potrošnja analgetika, sa specijalnim osvrtom na opijate u Srbiji i Crnoj Gori od 2015. do 2019. - Mladenović, Katarina; Dragojević Simić, Viktorija; Mugoša, Snežana; Rančić, Nemanja (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Pacijenti u zemljama u razvoju nemaju uvek adekvatan tretman za ublažavanje bolova. Praćenje potrošnje analgetika je od velike važnosti, jer može pomoći u proceni kvaliteta upravljanja terapijom bolnih stanja. Cilj rada bio je da predstavi petogodišnju potrošnju i troškove lekova sa analgetskim dejstvom u zemljama u razvoju, na primerima Srbije i Crne Gore, i ukaže na glavne razloge njihovog (ne)adekvatnog propisivanja. Metode. Opservaciona, retrospektivna studija preseka sprovedena je kako bi se analizirala potrošnja svih analgetika, opioidnih i neopioidnih, u Srbiji i Crnoj Gori kao zemljama u razvoju. Podaci koji se odnose na potrošnju lekova i nastale troškove korišćeni su iz publikacija koje svake godine izdaju naconalne agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i Crne Gore. U okviru ovih publikacija korišćena je metodologija Svetske zdravstvene organizacije sa definisanom dnevnom dozom (DDD) kao jedinicom mere (broj DDD  na 1000 stanovnika na dan). Rezultati. Tokom petogodišnjeg perioda (od 2015. do 2019. godine) ukupna izdvajanja za terapiju analgeticima u Srbiji pokazala su trend porasta (od oko 43,6 miliona na 63,3 miliona evra), dok su troškovi u Crnoj Gori varirali na godišnjem nivou, sa najvišim vrednostima 2018. godine. Najveći deo sredstava u obe zemlje bio je investiran u lekove grupe M01A, za koje je ujedno pokazana i najveća potrošnja. Značajno viša potrošnja opioidnih analgetika u Crnoj Gori, u poređenju sa Srbijom, zapažena je u ovom periodu i ona prevashodno odražava razlike u propisivanju fentanila (N02AB03, transdermalni flaster). U Crnoj Gori potrošnja lekova iz grupe M01AB bila je značajno viša u poređenju sa potrošnjom iz grupe M01AE u toku celog petogodišnjeg perioda, slično kao i u Srbiji, gde to nije bio slučaj samo u 2018. godini. Zaključak. Uzimajući u obzir značaj analgetika kao grupe lekova za svakodnevnu lekarsku praksu, neophodno je njihovo racionalnije propisivanje i u Srbiji i u Crnoj Gori u budućem periodu.
Keywords: analgetici; analgetici, opioidni; zemlje u razvoju; lekovi, propisivanje; crna gora; bol; srbija.