Učestalost cervikalne dentinske preosetljivosti i potencijalnih etioloških faktora u gradskoj populaciji: studija preseka - Kolak, Veljko; Ristić, Tamara; Melih, Irena; Pešić, Dragana; Nikolić, Ana; Lalović, Marija (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod/Cilj. Dentinska preosetljivost (DP) je stanje koje se karakteriše kratkim i oštrim bolom usled izloženosti dentina. Cilj rada bio je da se utvrdi učestalost DP cervikalne regije zuba kod odraslih osoba iz Pančeva, Srbija i da se proceni uticaj stepena trošenja zubne supstance i drugih etioloških faktora na pojavu tog stanja. Metode. Studijom su obuhvaćena 394 ispitanika, koji su klinički pregledani i intervjuisani o potencijalnim etiološkim faktorima uz pomoć posebno kreiranog upitnika. Osetljivost cervikalne regije zuba ispitivana je primenom hladnog vazduha i procenjivana Šifovom numeričkom skalom. Procena stepena trošenja cervikalne zubne supstance vršena je primenom indeksa trošenja zuba (Basic Erosive Wear Examination – BEWE). Rezultati su analizirani primenom χ2 testa i logističke regresije na nivou značajnosti p ≤ 0,05. Rezultati. Prisustvo cervikalne DP dijagnostikovano je kod 32,9% ispitanika. Zabeležena je statistički značajna povezanost između klinički dijagnostikovane DP i osetljivosti zuba, prijavljene u anamnezi (p < 0,001), ali ne i sa prisustvom nekarijesnih oštećenja cervikalne regije zuba i stepenom trošenja zubne susptance. Pokazana je pozitivna korelacija DP sa polom (p < 0,001), učestalom konzumacijom citrusnog voća (p < 0,001) i energetskih napitaka (p = 0,005), a nije utvrđena korelacija sa ostalim faktorima, kao što je održavanje oralne higijene. Zaključak. U ispitanoj populaciji zabeležena je relativno visoka učestalost DP. Značajno viša učestalost zabeležena je među ispitanicima ženskog pola i onima koji često konzumiraju citrusno voće i energetske napitke.
Keywords: dentin, osetljivost; rizik; srbija; ankete i upitnici; zub, vrat.