Rekonstrukcija velikog defekta kolumele Schmid-Meyer-ovim režnjem - Dimitrijević, Milovan; Jović, Marko; Stojković, Goran; Dimitrijević, Ana (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Zbog vrlo specifične anatomije kolumele i ograničenog izbora lokalnih i regionalnih režnjeva, rekonstrukcija defekta kolumele i dalje predstavlja izazov. Isto tako, tekstura i boja tkiva kolumele predstavljaju poteškoće u odabiru prave rekonstruktivne metode. Prikaz bolesnika. U radu je predstavljen bolesnik kod koga je urađena rekonstrukcija složenog defekta kolumele pomoću Schmid-Meyer-ovog režnja. To je tubularni režanj sa vaskularnom peteljkom zasnovanom na supracilijarnim krvnim sudovima, koji dopušta transpoziciju kože temporalne regije sa graftom aurikularne hrskavice, na sam vrh nosa. Vitalnost prikazanog režnja je očuvana u potpunosti. Tokom jednogodišnjeg perioda praćenja, estetski i funkcionalni rezultati bili su zadovoljavajući. Zaključak. Schmid-Meyer-ov režanj može biti jedna od najboljih opcija za rekonstrukciju složenog defekta kolumele.
Keywords: nos, septum; nos, stečene deformacije; nos, neoplazme; hirurgija, rekonstruktivna, procedure; rinoplastika