Neprepoznati poremećaj spektra optičkog neuromijelitisa sa mikrokrvarenjem u ponsu i corpus-u callosum-u: English - Nosek, Igor; Boban, Jasmina; Vlahović, Dmitar; Radovanović, Biljana; Kostić, Dejan; Kozić, Duško (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Neuromijelitis optika – spektar poremećaja (NMOSP) predstavlja neuroinflamatorni sindrom, posredovan imunskim mehanizmima, klasifikovan kao poseban entitet nakon otkrića akvaporin-4 imunoglobulina klase G (anti-AQP4-IgG). Spektar nalaza NMOSP na snimcima magnetne resonance klasično uključuje bilateralni optički neuritis i longitudinalno ekstenzivni transverzalni mijelitis (LETM), a odskora je proširen lezijama u area postrema, dijencefalonu, moždanom stablu i cerebelumu, i ekstenzivnom atrofijom kičmene moždine. Prikaz bolesnika. Prikazana je bolesnica sa prisutnim anti-AQP4 autoantitelima, starosti 65 godina, sa inicijalnom, potcenjenom, prezentacijom LETM koja je razvila multiple cerebralne i cerebelarne litičke demijelinizacione lezije povezane sa akutnim neuritisom dugog segmenta optičkog nerva dve godine kasnije. Dva nova nalaza na snimcima opisana su kao zahvatanje kompletne transverzalne površine ponsa i mikrokrvarenja u ponsu i corpus-u callosum-u. Zaključak. Sumnja na NMOSP je od velikog značaja kod bolesnika sa izolovanim LETM da bi se sprečili relapsi u anti-AQP4-IgG pozitivnim slučajevima i poboljšala prognoza i oporavak.
Keywords: anti-akvaporin 4 autoantitela; magnetna rezonanca, snimanje; bolesti, neuroinflamatorne; neuromijelitis optika; lečenje, ishod