Laparoskopska histerektomija u lečenju bolesnica sa gestacijskim trofoblastnim neoplazmama: prikaz dva slučaja - Rakić, Aleksandar; Jokanović, Predrag (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Određivanje koncentracija beta izoforme humanog horionskog gonadotropina (β-hCG) u serumu predstavlja značajan marker gestacijskih trofoblastnih neoplazmi (GTN). Zbog izrazito visokih vrednosti b-hCG-a, horiokarcinom se obično dijagnostikuje, ali prisustvo udaljenih metastaza nije neuobičajeno. S druge strane, trofoblastni tumor placentnog ležišta i epitelioidni trofoblastni tumor ostaju velika enigma, s obzirom na to da su koncentracije β-hCG-a kod tih tumora često niske. Prikaz bolesnika. U prvom prikazu opisana je žena od 44 godine, P2G3, koja je primljena na Kliniku zbog sumnje na molarnu trudnoću. Žalila se na vaginalno krvarenje varijabilnog intenziteta. Inicijalna vrednost serumskog β-hCG-a iznosila je 1 837 787 mIU/mL. Nakon dve eksplorativne kiretaže došlo je do pada β-hCG-а, a histopatološki je dijagnostikovana parcijalna hidatidna mola (HM). Zbog ponovnog rasta β-hCG-а, bolesnica je u dva navrata hospitalizovana. S obzirom na to da nije došlo do pada vrednosti β-hCG-а posle dve instrumentalne revizije materične duplje, histeroskopije sa ciljanom biopsijom, jednog ciklusa hemioterapije, uz ultrazvučni nalaz visoko sumnjiv na metastatsku GTN u zidu uterusa, kao i činjenice da je bolesnica odbila dalju hemioterapiju, urađena joj je totalna laparoskopska histerektomija, sa konzervacijom adneksa. Histopatološkom analizom dijagnostikovan je horiokarcinom. U drugom prikazu je opisana žena od 50 godina, P2G4, upućena na Kliniku zbog sumnje na molarnu trudnoću, postavljenu na osnovu ultrazvučnog nalaza. Žalila se na nelagodnost u maloj karlici i često mokrenje. Inicijalna vrednost β-hCG-а iznosila je 128 359 mIU/mL. Urađena joj je instrumentalna revizija materične duplje, a histopatološki je dijagnostikovana parcijalna HM. Zbog rastućih vrednosti β-hCG-а, sumnje na perzistirajuću GTN, postavljene na osnovu ultrazvučnog nalaza, a shodno godinama bolesnice i činjenici da je imala redovne cikluse, urađena joj je totalna laparoskopska histerektomija, sa konzervacijom jajnika. Histopatološkom analizom dijagnostikovan je trofoblastni tumor placentnog ležišta. Zaključak. Laparoskopska histerektomija bi mogla biti tretman izbora u lečenju bolesnica sa GTN rezistentnih na hemioterapiju, kao i bolesnica sa horiokarcinomom koje su završile svoju reproduktivnu aktivnost i koje odbijaju lečenje hemioterapijom.
Keywords: horiokarcinom; trofoblastne bolesti, gestacijske; histerektomija; laparoskopija; neoplazme, trofoblastne; trofoblastni tumor, posteljičnog ležišta.