Analiza ranih postoperativnih rezultata standardnog i minimalno incizionog posterolateralnog pristupa kod totalne artroplastike kuka - Baljozović, Andreja; Mirković, Milan; Aleksić, Marko; Jevtić, Aleksandar; Baščarević, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Totalna artroplastika kuka predstavlja zamenu zgloba kuka veštačkim zglobom. Standardni operativni postupci podrazumevaju dugačak kožni rez i ekstenzivnu disekciju zdravog tkiva. Minimalno inciziona hirurgija predstavlja modifikaciju standardnih operativnih pristupa. Pored značajno manjeg reza kože, glavna razlika je mnogo manje oštećenje mekih tkiva, posebno mišića pokretača kuka. Cilj rada bio je da se uporede rani rezultati minimalno incizionog i standardnog pristupa u totalnoj artroplastici zgloba kuka i utvrde prednosti i nedostaci minimalno incizione hirurške tehnike. Metode. Retrospektivnom studijom analizirani su podaci o 63 bolesnika kojima je urađena totalna artroplastika kuka minimalno incizionim i standardnim pristupom na Institutu za ortopediju „Banjica“ u Beogradu u periodu od 2004. do 2010. godine. Svi bolesnici imali su primarnu koksartrozu. Sve operacije je uradio isti hirurški tim. Svi bolesnici su klinički procenjivani, pre i posle operacije, korišćenjem bodovnog sistema po Harisu. Rezultati. U grupi bolesnika operisanih minimalno incizionim pristupom bila su 32 bolesnika, a u grupi operisanih standardnim pristupom, 31 bolesnik. Poređenjem tih grupa nije utvrđena statistički značajna razlika u životnom dobu, indeksu telesne mase, trajanju operacije i Harisovom skoru pre operacije. Poređenjem intraoperativnog gubitka krvi, količine drenažne tečnosti posle operacije i Harisovog skora posle operacije, utvrđena je statistički značajna razlika. Zaključak. Pored estetski prihvatljivijeg ožiljka, minimalno incizionim posterolateralnim pristupom se, u odnosu na standardni pristup, postiže i značajno manji intraoperativni gubitak krvi i bolja funkcija kuka, uz skoro isti rizik od komplikacija.
Keywords: artroplastika kuka; intraoperativne komplikacije; ortopedske procedure; postoperativne komplikacije; lečenje, ishod.