Procena bezubosti kod studenata Vojno-tehničke Akademije Ferdinand I u Rumuniji: Zubne anomalije među vojnim studentima - Dumitrița Dan, Ancuța; Lucia Ghergic, Doina (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Podaci o nedostatku zuba kod rumunskog vojnog osoblja ne postoje. S obzirom na to, cilj rada bio je da se ispita prevalenca anomalije zuba među studentima Vojno-tehničke akademije u Bukureštu, Rumunija. Metode. Studijom je bilo obuhvaćeno ukupno 318 vojnih studenata. Svaki učesnik bio je podvrgnut sveobuhvatnoj proceni orodentalnog zdravstvenog stanja, na osnovu smernica European Global Oral Health Indicators Development II (EGOHID II) projekta. Rezultati. Anodoncija je otkrivena kod 6 učesnika u studiji (stepen prevalence iznosio je 1,9%) i to kod 4 žene (prevalenca među ženama iznosila je 4,6%) i dva muškarca (prevalenca među muškarcima iznosila je 0,87%). Kod pet od 6 ispitanika, anodoncija nikad ranije nije bila dijagnostikovana. Najčešće zahvaćeni zubi bili su sekundarni premolari (n = 8), zatim prvi premolari (n = 4) i sekundarni stalni premolari (n = 2). Premolarna anodoncija bila je jednako zastupljena i u maksili i u mandibuli, a oba slučaja molarne anodoncije bila su u mandibuli. Nijedan od učesnika u ispitivanju sa anodoncijom nije imao preostale privremene zube. Dat je kratak prikaz i dva slučaja dijagnostikovanih pacijenata koji su imali bilateralno nedostatak donjeg drugog kutnjaka i četvorostruku inkluziju očnjaka i četvorostruku anodonciju sekundarnog prednjeg kutnjaka. Zaključak. Pre upisa na Vojnu akademiju, vojni studenti u Rumuniji bi mogli imati koristi od sistemske stomatološke procene i dugotrajnog praćenja.
Keywords: bezubost; kadar, vojni; prevalenca; rumunija; studenti.