TXE Procena debljine epikardnog adipoznog tkiva i sloja intima-media karotidne arterije kod bolesnika sa Behčetovom bolešću - Sağlam, Gonca; Turgut, Mehmet Cenk; Gülcü, Oktay (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Epidemiološke studije pokazuju da su kardiovaskularne bolesti (KVB) česte kod gotovo svih bolesnika sa dijagnozom autoimunske bolesti. Cilj ove studije bio je da ispita da li se debljina epikardnog masnog tkiva [epicardial adipose tissue (EAT) thickness (EATT)] i debljina sloja intima-media karotidne arterije [carotid intima-media (CIM) thickness (CIMT)], razlikuju između bolesnika sa Behčetovom bolešću (BB) i zdravih osoba. Metode. Ukupno 40 zdravih ispitanika u kontrolnoj grupi i 40 bolesnika sa BB sa tegobama mišićno-zglobnog sistema uključeno je u ovu prospektivnu studiju preseka. Dobijeni su socio-demografski, klinički i laboratorijski podaci koji su upoređeni između grupa. Za procenu aktivnosti bolesti korišćen je Behčetov obrazac trenutne aktivnosti bolesti. Obe grupe su podvrgnute ehokardiografiji radi merenja EATT i CIMT. Rezultati. Srednja vrednost EATT (5,70 ± 1,05 mm; 2,50 ± 0,61 mm, redom, p
Keywords: masno tkivo; ateroskleroza; autoimunske bolesti; behčetov sindrom; a. carotis communis; perikard; rizik; tunica intima; tunica media; ultrasonografija.