Uticaj riboflavina i ultravioletnog zračenja na proteine plazme – protein S i alfa 2-antiplazmin – u odnosu na vreme primene - Gojkov, Dragana; Balint, Bela; Dejanović, Bratislav; Vučetić, Dušan (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Pažljivim izborom davalaca i korišćenjem visoko osetljivih „skrining“ testova za detekciju uzročnika infekcija koje se mogu preneti putem transfuzije (TTI), krv je postala veoma bezbedan produkt u odnosu TTI. Međutim, zbog postojanja perioda „prozora“ tokom kojeg se ovi „markeri“ ne mogu detektovati, kao i pojave novih patogena, rizik je i dalje prisutan. Uvođenjem tehnologije za redukciju patogena (PRT) ostvaruje se proaktivan pristup u poboljšanju bezbednosti krvi. Oštećenjem nukleinskih kiselina, PRT selektivno inaktivira patogene i leukocite. Nažalost, tokom ovog procesa se u određenom stepenu oštećuju i proteini plazme. Cilj rada je bio da se utvrdi postojanje razlika u efektu PRT na protein S (PS) i α2-antiplazmin (α2AP) u zavisnosti od vremena inaktivacije: ukoliko se plazma inaktivira odmah po izdvajanju iz jedinice krvi (pre zamrzavanja) ili ako se inaktivira naknadno, posle zamrzavanja/odmrzavanja. Metode. Krv dobrovoljnih davalaca je bila prikupljena u sistem četvorostrukih kesa, centrifugirana i razdvojena na produkte. Kontrolna plazma je bila najpre inaktivisana Mirasol® PRT sistemom i, potom, zamrznuta. Plazma eksperimentalne grupe je bila odmah zamrznuta, a nakon četiri meseca odmrznuta i inaktivisana. Aktivnost PS i α2AP je bila ispitivana u uzorcima plazme posle separacije, inaktivacije i odmrzavanja. Rezultati. Analizom rezultata aktivnosti PS i α2AP utvrđeno je da nije bilo statistički značajne razlike između inicijalnih uzoraka. Nakon inaktivacije i zamrzavanja/odmrzavanja postojao je trend pada aktivnosti ovih proteina u obe grupe, ali statistički značajna razlika između kontrolne i eksperimentalne grupe nije ustanovljena. Zaključak. Nije postojala statistički značajna razlika između vrednosti aktivnosti PS i α2AP nakon inaktivacije pre zamrzavanja, odnosno posle zamrzavanja/odmrzavanja, što ukazuje da uskladištene jedinice plazme mogu biti sigurno i efikasno inaktivisane neposredno pre kliničke upotrebe, u skladu sa krvnom grupom primaoca.
Keywords: alfa-2-antiplazmin; plazma; protein; protein s; riboflavin; bezbednost; vreme, faktor; ultravioletni zraci