Procena kvaliteta života bolesnika lečenih zbog hroničnog pankreatitisa - Dragović, Saša; Vulović, Maja; Stamenković, Dušica; Rančić, Nemanja; Mitrović, Miroslav; Bezmarević, Mihailo; Jovanović, Milan; Pantić, Ivan; Rujanovski, Zoran; Lepić, Sanja; Milev, Boško (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod Hronični pankreatitis (CP) izaziva zapaljenske promene u tkivu pankreasa, što rezultira nepovratnim oštećenjem tkiva. Razvijaju se bol, endokrina i egzokrina insuficijencija pankreasa, čime se smanjuje kvalitet života pacijenata. Cilj studije je da se istraži uloga hirurškog lečenja u poboljšanju kvaliteta života pacijenata sa CP. Metode Procena kvaliteta života 50 pacijenata kojima je dijagnostikovana CP izvršena je korišćenjem sertifikovanog upitnika Euro Quality of life-5 dimension-5 level (EuroQol-5D-5L) prevedenog na srpski jezik. Pacijenti su popunili upitnik. Pacijenti su podeljeni u dve grupe (konzervativna - CT naspram hirurške - ST), a sva poređenja su napravljena između grupa. Rezultati Pacijenti  u B stadijumu hroničnog pankreatitisa su podeljeni u dve grupe od 25 pacijenata. Prva grupa pacijenata sa CP lečena je konzervativno, a druga grupa hirurškim pristupom. Prosečna starost u hirurški lečenoj grupi (ST) iznosila je 48.56 ± 11.91, a u konzervativno lečenoj grupi (CT) 51.08 ± 11.61 (p = 0.452). Odnos muškaraca i žena u ST grupi bio je 18/7, a u CT grupi 22/3 (p = 0.289). Bol u ST grupi bio je prisutan kod 23 pacijenta, a u CT grupi kod 18 pacijenata (p = 0.141). Gubitak apetita u ST grupi bio je prisutan kod 7 pacijenata, a u CT grupi kod 10 pacijenata (p = 0.256). Gubitak kilograma u obe grupe bio je jednak (p = 1.000). Na osnovu EuroQol-5D-5L utvrđene su značajne razlike (p
Keywords: lečenje lekovima; pankreatitis, hronični; kvalitet života; hirurgija, operativne procedure; ankete i upitnici