Korelacija ekspresije faktora nekroze tumora-alfa u hroničnim periapeksnim lezijama sa ekspresijom bakterijskog šaperonina 60 - Stanišić Zindović, Jelena; Mihailović, Branko; Djordjević, Filip; Milovanović, Marija; Arsenijević, Nebojša; Milovanović, Jelena; Acović, Aleksandar; Dubovina, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Hronične infekcije korenskog kanala su uobičajen problem. Ovaj proces veoma često izaziva imunsku reakciju u sistemu korenskog kanala, a kao rezultat toga se formiraju hronične periapikalne lezije (PL). Cilj studije bio je da se utvrdi kvantitativna ekspresija bakterijskog proteina „toplotnog udara“ (HSP), šaperonina 60 (cpn60) i pro- i anti-inflamacijskih citokina u periapeksnom tkivu dobijenom od osoba sa hroničnim PL i utvrdi da li postoji korelacija između ekspresije bakterijskog HSP i ekspresije ovih citokina. Metode. Istraživanje je sprovedeno na 18 PL i 6 kontrolnih uzoraka zdravog periapeksnog tkiva koji su uzeti na Odeljenju za stomatologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini/Kosovskoj Mitrovici. Nivoi ekspresije informacione ribonukleinske kiseline (iRNK) pro-inflamacijskih i anti-inflamacijskih citokina i bakterijskog HSP određeni su metodom lančane reakcije polimeraze u realnom vremenu (RT-PCR) i kvantifikovani su poređenjem sa internim kontrolnim genom glyceraldehyde 3-phosphate dehydrogenase (GAPDH). Rezultati. Analize su pokazale značajno više nivoe iRNK faktora nekroze tumora-alfa (TNF-a) i cpn60 u tkivu PL u poređenju sa normalnim periapeksnim tkivom (p < 0,05). Suprotno ovim rezultatima, ekspresija iRNK anti-inflamacijskog citokina interleukina-10 (IL-10) bila je značajno viša u uzorcima normalnog periapeksnog tkiva u poređenju sa nivoima iRNK ovog citokina u tkivu PL (p < 0,001). Ekspresija cpn60 je u značajnoj korelaciji sa ekspresijom TNF-a u PL. Zaključak. cpn60 oslobođen iz bakterija u periapeksnom tkivu mogao bi biti snažan stimulator zapaljenskog odgovora i jedan od važnih aktera u patogenezi PL.
Keywords: protein spoljne membrane bakterija; šaperonin 60; citokini; geni, ekspresija; protein toplotnog udara; interleukin 10; periapikalne bolesti; faktor nekroze tumora alfa