Prvi slučaj izolovane metastaze primarnog karcinoma prelaznih ćelija jajnika u slezinu - Lazović, Ranko; Vukčević, Batrić; Milić, Petar; Lazović, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Primarni karcinom prelaznih ćelija (KPĆ) jajnika karakteriše prisustvo papilarnih projekcija malignih ćelija prelaznog epitela ili njihovih agregata u fibroznoj stromi. Ovaj tip tumora obuhvata oko 1% svih karcinoma površinskog epitela jajnika. Prikazali smo prvi slučaj solitarne metastaze primarnog ovarijalnog KPĆ u slezinu. Prikaz bolesnika. Bolesnica stara 60 godina primljena je u decembru 2018. godine, zbog asimptomatskog tumora slezine. Dve godine ranije joj je zbog primarnog KPĆ jajnika urađena totalna abdominalna histerektomija, bilateralna adneksektomija i infrakolična omentektomija. Kontrolna ultrasonografija abdomena, kompjuterizovana tomografija i magnetna rezonanca, sprovedene dve godine nakon operacije, pokazale su tumor slezine. Urađena je otvorena splenektomija, a intraoperativni nalaz je pokazao tumor hilusa slezine, bez drugih patoloških lezija u abdomenu. Patohistološka analiza je pokazala metastazu KPĆ, što je potvrđeno naknadnom definitivnom patohistološkom analizom. U toku jednogodišnjeg praćenja nije bilo relapsa bolesti. Zaključak. Prema literaturnim podacima ovo je prvi prikazani slučaj solitarne metastaze primarnog KPĆ jajnika u slezinu, koji može predstavljati primer dijagnostičke i terapijske uloge splenektomije kod izolovanih metastaza karcinoma jajnika u slezinu.
Keywords: karcinom prelaznih ćelija; dijagnoza; histološke tehnike; neoplazme, metastaze; jajnik, neoplazme; slezina