Metoda spajanja za lečenje ekstenzivnih rezova pulpe vrha palca - Li, Shao-Guang; Wang, Xiao-Jian; Huang, Jie-Feng (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Povrede vrha palca, često kombinovane sa frakturom falange ili pokidanim ligamentima, veoma su česte. Fokus u lečenju je na obnovi funkcija i oblika palca. Povreda pulpe vrha palca je još češća povreda. Međutim, zbog raznolikosti tipa povreda, u literaturi ne postoje jedinstvene smernice za lečenje takvih povreda. Prikaz bolesnika. Pacijent sa povredom tipa opsežne incizije pulpe vrha palca, sa izgledom multiplih paralelnih rana, lečen je na našem Odeljenju urgentne medicine. Da bi održali oblik vrha prsta, koristili smo metodu spajanja. Koristili smo jedan šav da bismo prošli kroz sve rezove, a zatim smo vezali šav izvan kože. Posle toga prst je previjan sterilnim zavojima. Na kraju, prstu je vraćena pravilna kontura i obnovljena je funkcija vrha prsta. Zaključak. Uspešno smo koristili metodu spajanja za lečenje pacijenta sa opsežnim rezovima pulpe vrha palca.
Keywords: hirurgija, rekonstruktivna, procedure; šavovi, tehnike; palac ruke; rane i povrede