Znanje i svest studenata sestrinstva o infekciji humanim papiloma virusom i vakcinaciji - Mlinar, Suzana (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Humani papiloma virusi (HPV) su najčešći uzrok polno prenosivih infekcija. Većina infekcija HPV je prolazna i asimptomatska. Rutinska vakcinacija protiv HPV je najbolja profilaksa od ove infekcije. Cilj studije bio je da se utvrdi znanje o HPV infekciji, faktori rizika i stav prema vakcinaciji protiv HPV među studentima sestrinstva. Metode. Studija preseka sprovedena je na slučajnom uzorku od 175 studenata sestrinstva. Studenti su svrstani u grupe prema godini studija koju pohađaju. Za statističku obradu korišćeni su testovi t-test i Mann-Whitney U test. Rezultati. Većina ispitanika (93,1%)  znala je da HPV infekcija može izazvati rak grlića materice i da je to seksualno prenosiva infekcija (80,0%). Samo 31,4% ispitanika znalo je da HPV može izazvati rak glave i vrata, a 22,9% ispitanika je znalo da je pušenje faktor rizika od infekcije HPV. Ispitanici muškog pola (p < 0,05) i ispitanici treće godine studija (p < 0,05) bili su značajno svesniji da i muškarci mogu biti zaraženi HPV. Ispitanici treće godine studija su imali značajno veću svest o tome da rani seksualni odnos povećava rizik od infekcije HPV (p < 0,05) i da infekcija HPV može biti asimptomatska (p < 0,05). Ispitanici mlađi od 26 godina (p < 0,05) i ispitanici prve godine studija (p < 0,05) su imali svest o tome da se i muškarci mogu vakcinisati protiv HPV. Zaključak. Ispitanici su naglasili važnost zdravstvene edukacije medicinskih sestara i vakcinacije protiv HPV. Zbog lošeg obuhvata stanovništva vakcinacijom potrebne su preventivne mere za podizanje svesti javnosti o vakcinaciji protiv HPV, za šta su odgovorne i medicinske sestre.
Keywords: stav prema zdravlju; ljudi; znanje; nega bolesnika; slovenija; studenti; vakcinacija