Veza između površine tumora i histopatoloških parametara karcinoma skvamoznih ćelija larinksa u uzorcima totalne laringektomije - Tomanović, Nada; Tomić, Ana Marija; Mikić, Anton; Milovanović, Jovica; Djordjević, Vladimir; Trivić, Aleksandar (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Mnogobrojni histopatološki parametri skvamocelularnog karcinoma  larinksa (LSCC), kao što su proboj malignog tkiva u hrskavicu larinksa, perineuralno i limfovaskularno širenje, prisustvo metastaza u regionalnim limfnim čvorovima (LN), pojava ekstranodalne ekstenzije (ENE) metastatskog tkiva, kao i prisustvo malignog tkiva na linijama resekcije nakon hirurškog odstranjivanja tumora, su važni faktori koji utiču na preživljavanje bolesnika sa LSCC. Cilj rada je bio da se utvrdi da li postoji povezanost između površine tumora (cancer surface area, CSA) i pomenutih histopatoloških karakteristika. Ispitana je i učestalost pojave ENE u regionalnim LN vrata zahvaćenih metastazom. Metode. U retrospektivnoj studiji analizirano je 140 slučajeva LSCC obrađenih nakon totalne laringektomije, pronađenih u arhivi Patohistološke laboratorije Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Rezultati. Utvrđena je značajna razlika u CSA u zavisnosti od toga da li je postojao proboj tumora u tireoidnu hrskavicu larinksa, perineuralno širenje i prisustvo malignog tkiva na linijama resekcije. Karcinomi sa većom CSA bili su i višeg T stadijuma. Metastaze su bile prisutne u 36 od ukupno 72 (50%) dostavljena uzorka LN vrata. Postojala je razlika u CSA u zavisnosti od prisustva metastaza u regionalnim LN. Kod 69,4% zahvaćenih LN bila je prisutna ENE i to značajno češće u LN veličine 3 ili više cm. Zaključak. Postoji statistički značajna razlika u CSA u zavisnosti od prisustva proboja u tireoidnu hrskavicu larinksa, perineuralnog širenja, prisustva malignog tkiva na linijama resekcije i prisustva metastaza u regionalnim LN. Veći tumori imaju višu vrednost T stadijuma. Ukoliko su zahvaćeni LN bili prečnika 3 cm ili veći, ENE je bila češća.
Keywords: karcinom, planocelularni; laringektomija; larinks, neoplazme; limfne žlezde; neoplazme, limfatska metastaza; neoplazme, određivanje stadijuma; prognoza; tumorsko opterećenje