Početni stadijumi razvoja alternativnog test-obroka za scintigrafiju pražnjenja želuca - Şan, Hüseyin; Çalışkan, Mehmet Bahadır (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Scintigrafija pražnjenja želuca (GE) obezbeđuje fiziološko i neinvazivno merenje GE. Iako je scintigrafija GE standardizovana, priprema obroka je i dalje složena i nije praktična u svakodnevnoj praksi. Cilj studije bio je da se pripremi jednostavan, praktičan i lako standardizovan polučvrst obrok i ispita njegova uloga u proceni funkcije GE kod  zečeva. Metode. U prvom delu studije, mešavina mikroagregata albumina (MAA), obeleženog sa 37 MBq (1 mCi) tehnecijuma-99m (99mTc) i 40 g barijum sulfata (1 g/mL) davana je životinjama putem nazogastričnog katetera. Dinamska studija (frame/min, 60 min) je rađena neposredno nakon davanja obeleženog obroka u anteriornoj i posteriornoj projekciji i korigovana na pokretanje. Nekoliko dana kasnije, isti zečevi su skenirani pod istim protokolom nakon injekcije atropina od 1 mg da bi se simuliralo stanje gastropareze. Ukupno 11 zečeva je uključeno u skladu sa kriterijumima za uključivanje i isključenje, a ukupno 22 studije su analizirane za kvantifikaciju. Rezultati. U studiji pod bazalnim uslovima ukupan broj prikupljenih impulsa smanjio se sa 87 800,83 ± 12 622,76 na 42 733,14 ± 6591,53 nakon 30 min i na 13 684,19 ± 1 774,90 nakon 60 min i ova smanjenja bila su statistički značajna (p = 0,03). Procenti pražnjenja iznosili su 51,39 ± 0,78% nakon 30 min i 84,32 ± 1,56 nakon 60 min i bili su statistički značajni (p = 0,003). Nakon injekcije atropin sulfata, ukupan broj prikupljenih impulsa smanjio se sa 84 508,78 ± 11 871,48 na 64 995,18 ± 92 98 nakon 30 min i na 53 507,17 ± 7 258,98 nakon 60 min i ova smanjenja bila su statistički značajna (p = 0,003). Procenti pražnjenja iznosili su 23,10 ± 1,11% nakon 30 min i 36,63 ± 1,42% nakon 60 min i bili su statistički značajni (p = 0,003). Razlika između GE u prvom delu studije i posle primene atropin sulfata u 30. min i 60. min bila je statistički značajna (p = 0,003 u oba vremena). Zaključak. Obrok, primenjen u ovoj studiji, nije hranljiv, polučvrst je, bez masnoća i lak za pripremu. Zahvaljujući njegovoj polučvrstoj konzistenciji, pruža priliku da se kvantifikuje regionalno i ukupno GE, kao i procene uloge fundusa i antruma.
Keywords: želudac, pražnjenje; gastropareza; obroci; zečevi; radioizotopsko snimanje.