Bol i funkcionalna onesposobljenost posle lumbalne mikrodiskektomije i njihova povezanost sa polom, depresijom i očekivanjima oporavka: English - Pantelinac, Slobodan; Grajić, Mirko; Knežević, Aleksandar; Nikolić, Dejan; Tomašević Todorović, Snežana (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Među raznim činiocima koji mogu uticati na kontinuirani postoperativni bol u leđima i/ili bol u nozi bolesnika nakon lumbalne mikrodiskektomije, kao i na njihovu funkcionalnu onesposobljenost, nalaze se pol i prisustvo depresije i pesimizma. Cilj rada bio je da se utvrdi povezanost između ovih činilaca. Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno 198 pacijenata (95 muškaraca i 103 žena), prosečne starosti 50,20 ± 10,26 godina, kojima je urađena mikrodiskektomija. Za ispitivanja su korišćeni sledeći upitnici: Upitnik za procenu bola i njegovog intenziteta i karaktera – PainDETECT Test; Upitnik za funkcionalnu onesposobljenost – Oswestry Low Back Pain Disability Questionnaire; Upitnik za prisustvo i stepen depresije – Bekova skala depresije II; Upitnik za procenu ličnih očekivanja (pesimističnih/optimističnih) rezultata tretmana. Ispitivanja su izvedena nakon mikrodiskektomije u terminima: neposredno pre rehabilitacionog tretmana, mesec dana kasnije, a zatim tri i šest meseci nakon mikrodiskektomije. Rezultati. Značajne negativne uticaje na bol i funkcionalnu onesposobljenost imali su depresija (p
Keywords: sposobnost, ocena; hernija diskusa; lumbosakralni predeo; neurohirurške procedure; bol; postoperativne komplikacije; postoperativni period; faktori rizika.