Koncept harmonije kraniofacijalne morfologije mlađe srpske populacije na području Kosova i Metohije - Djordjević, Aleksandrija; Pavlović, Jasna; Vukićević, Vladanka; Vujačić, Amila; Simić, Sanja; Martinović, Brankica (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Analiza kefalometrijskih vrednosti profilnih snimaka veoma je važna za ortodontsku dijagnozu i planiranje terapije. Morfološki se te vrednosti razlikuju u zavisnosti od etničke i rasne pripadnosti. Cilj rada bio je da se utvrde varijacije kefalometrijskih normi i opseg njihovih vrednosti i na osnovu njih utvrdi koncept harmonije kraniofacijalne morfologije mlađeg srpskog stanovištva na području Kosova i Metohije. Metode. Retrospektivnom studijom analizirana su 183 profilna telerendgen snimka pacijenata sa područja Kosova i Metohije, uzrasta 8–33 godina od kojih je I klasa utvrđena kod 82 pacijenta (53 ženskog i 29 muškog pola). Ukupno je mereno i analizirano pet kefalometrijskih uglova. Jačina korelacije između pet kefalometrijskih varijabli izračunata je na osnovu Pearson-ovog koeficijenta korelacije. Za formiranje harmoničnih kombinacija individualnih vrednosti u vidu harmoničnog kraniofacijalnog obrasca korišćena je bivarijantna linearna regresija. Primenom višestruke regresije i standardne greške napravljena je šema harmoničnih vrednosti. Rezultati. Jednačine linearne regresije su primenjene radi definisanja fluktuirajućih kefalometrijskih normi. One su nam omogućile formiranje harmoničnog opsega i harmonične šeme kraniofacijalnih normi ispitanika. Opseg harmoničnih vrednosti za ortognat profil naših ispitanika se kretao za sella nasion subspinale (SNA) ugao od 78° do 81°, za sella nasion supramentale (SNB) ugao od 75.1° do 78.1°, za maxillary line – nasion sella line (NL-NSL) ugao od 11.5° do 5.5°, za nasion sella basion (NSBa) ugao od 134.7° do 125.8° i za mandibulary line – nasion sella line (ML-NSL) ugao od 40.5° do 30.6°. Zaključak. Kefalometrijske fluktuirajuće norme koje opisuju individualni kraniofacijalni obrazac kod mlađe srpske populacije na Kosovu i Metohiji, određene i definisane pomoću pet kefalometrijskih varijabli i predstavljene u obliku harmoničnog okvira i harmonične šeme mogu precizno odrediti kraniofacijalni obrazac populacije.
Keywords: kefalometrija; etničke grupe; radiografija; srbija.