Neželjeni događaji povezani sa trombocitaferezom kod davaoca: 10-godišnje iskustvo iz Vojvodine, Srbija - Budakov Obradović, Zorana; Bujandrić, Nevenka; Grujić, Jasmina (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Trombocitafereza ​​je medicinski postupak prikupljanja trombocita davaoca od koje pacijenti primaoci imaju mnogo prednosti. Postupak traje oko jedan sat i davaoci ga dobro podnose. Ipak, neželjeni događaji (ND) se mogu javiti, kako tokom, tako i nakon postupka trombocitafereze. Cilj rada bio je da se utvrdi učestalost i vrsta ND povezanih sa trombocitaferezom kod davaoca. Metode. Retrospektivna analiza ND povezanih sa trombocitaferezom sprovedena je u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine u periodu od 1. januara 2010. do 31. decembra 2019. godine. Rezultati. Od 2 073 davaoca trombocita, 94,84% su bili višestruki davaoci krvi, uglavnom muškarci (98,55%). ND identifikovani su tokom 180 (8,68%) trombocitafereza, bez statistički značajne razlike u pojavi između novih davalaca (10,28%) i višestrukih davalaca (8,59%). Blage lokalne reakcije povezane sa venskim pristupom (42,22%) bile su najčešći ND. Generalizovane simptome pokazalo je 16,67% davalaca, simptome koji se odnose na aferezu (citratne reakcije) 26,11% davalaca, dok je 15% davalaca imalo druge komplikacije. ND su se desili uglavnom tokom izvođenja trombocitafereze (95,55%), a svega 4,45% nakon nje. Zaključak. Trombocitafereza ​​je, generalno, siguran postupak koji davaoci dobro podnose. Razumevanje faktora rizika od moguće pojave ND omogućava donošenje mera za njihovo sprečavanje.
Keywords: krv, davaoci; lekovi, neželjene reakcije; trombocitafereza; faktori rizika.