Optimalno trajanje terapije u prvoj liniji tretmana kod metastatskog kolorektalnog karcinoma - Jungić , Saša; Tubić, Biljana; Berendika, Jelena; Gojković, Zdenka; Rakita, Ivanka; Vještica, Milka; Djokanović, Dejan; Gajanin, Radoslav (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Standardne opcije u prvoj liniji lečenja metastatskog karcinoma debelog creva (mCRC) su 5-fluorouracil, folinska kiselina i oksaliplatin (FOLFOX4)/kapecitabin, oksaliplatin (CapOx) uz dodatak bevacizumaba (bev) i 5-fluorouracil, folinska kiselina i irinotekan (FOLFIRI) uz dodatak bev. Cilj rada bio je da se uporedi ukupni odgovor (overall response rate – ORR), period do progresije bolesti (progression-free survival – PFS) i ukupno preživljavanje (overall survival – OS) u grupama bolesnika sa mCRC koji su u prvoj liniji primali FOLFIRI/bev vs. FOLFOX4/bev. Takodje, cilj je bio i da se uporedi sigurnosni profil u ovim grupama bolesnika, kao i da se ispita optimalna dužina lečenja i karakteristike bolesnika koji su imali najbolje ishode lečenja. Metode. Retrospektivno-prospektivnim ispitivanjem obuhvaćeni subolesnici sa mCRC, lečeni primenom hemioterapijskog protokola za prvu liniju terapije, u kombinaciji sa bev (FOLFOX4/bev, odnosno, FOLFIRI/bev). Efikasnost lečenja procenjena je na osnovu ORR, PFS i OS, a bezbednost lečenja praćenjem neželjenih reakcija. Rezultati. Parametar ORR bio je 70% u FOLFIRI/bev grupi i 50% u FOLFOX4/bev grupi. Medijana PFS za FOLFIRI/bev grupu (n = 30) iznosila je 15,6 meseci, odnosno 12,1 meseci za FOLFOX4/bev grupu (n = 30) [hazard ratio (HR) 0,85; 95% interval poverenja (IP) 0,47–1,53; p = 0,5591]. Medijana OS iznosila je 24,7 meseci u FOLFIRI/bev grupi i 19,9 meseci u FOLFOX4/bev grupi (HR 0,67; 95% IP 0,37–1,23; p = 0,1552). U obe grupe bolesnika bolji terapijski odgovor imali su bolesnici koji su primili više od 9 ciklusa indukcione terapije u poređenju sa bolesnicima koji su primili manje od 9 ciklusa. U  FOLFOX4/bev grupi, PFS je iznosio 16,9 meseci, a OS 22, 1 mesec za bolesnike koji su primili više od 9 ciklusa, u odnosu na 9,7 meseci (PFS) i 17,6 meseci (OS) za bolesnike koji su primili manje od devet ciklusa terapije. U FOLFIRI/bev grupi, PFS je iznosio 9 meseci za bolesnike koji su primili manje od devet ciklusa terapije u odnosu na 18,8 meseci za bolesnike koji su primili više od 9 ciklusa, dok je OS iznosio 18,0 meseci u odnosu na 27,7 meseci u tim grupama bolesnika. Neželjenih dejstava gradusa 3 i 4 imalo je 7% bolesnika u FOLFIRI/bev grupi, a u FOLFOX4/bev grupi 27%. Zaključak. Bolesnici koji su primili FOLFIRI/bev protocol, u odnosu na one lečene FOLFOX4/bev protokolom, imali su bolji ORR (70% vs. 50%), PFS (15,6 meseci vs. 12,1 meseci) i OS (24,7 meseci vs. 19,9 meseci). U obe grupe bolesnika bolji ishod imali su bolesnici koji su primali indukcionu terapiju 4–6 meseci (9 do 12 ciklusa).
Keywords: protokoli, klinički; kolorektalne neoplazme; lekovi, neželjeni efekti i neželjene reakcije; lečenje, trajanje; protokol, folfox; protokol, ifl; neoplazme, metastaze; preživljavanje.