Veza između koncentracije C-reaktivnog proteina visoke osetljivosti u plazmi i tradicionalnih kardiovaskularnih faktora rizika kod aktivnih vojnih lica u Republici Srbiji - Ratković, Nenad; Pandrc, Milena; Perić, Vitomir; Stojanović, Maja; Rančić, Nemanja (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Skoro  trećina osoba bez ili sa jednim faktorom kardiovaskularnog (KV) rizika, kao i 40% osoba sa koncentracijom holesterola manjom od prosečne, umire od KV bolesti (KVB). Nedavna istraživanja su potvrdila značajnu ulogu upale u aterosklerozi i njenim komplikacijama. Cilj rada bio je da se utvrdi povezanost C-reaktivnog proteina visoke osetljivosti (hs-CRP) sa tradicionalnim faktorima rizika za koronarnu bolest kod profesionalnih vojnika. Ovo je prvo takvo istraživanje u Srbiji. Metode. Studija preseka obuhvatila je aktivna vojna lica sličnih socio-epidemioloških osobina i ekonomskog statusa. Ispitani su hs-CRP u plazmi i tradicionalni faktori KV rizika. Relativni KV rizik definisan je kao nizak (hs-CRP 3 mg/L). Skala sistemske procene koronarnog rizika (SCORE) je korišćena za procenu apsolutnog i ukupnog KV rizika (fatalni i nefatalni događaji). Rezultati. Studija je obuhvatila 205 ispitanika prosečne starosti 39 (35–43) godina, sa srednjom vrednošću i vrednostima interkvartilnog raspona hs-CRP 0,80 mg/L (0,43–1,75 mg/L), sa srednjom vrednošću hs-CRP 0,71 mg/L kod mlađih od 40 godina, odnosno 1,2 mg/L kod starijih od 40 godina. Razlika u vrednosti hs-CRP između ove dve grupe bila je statistički značajna (p = 0,006). Zabeležena je značajna pozitivna korelacija između hs-CRP i životnog doba (r = 0,266, p
Keywords: kardiovaskularne bolesti; c-reaktivni protein, visoko osetljiv; kadar, vojni; faktori rizika