Uticaj upotrebe računara na pojavu migrene - Radmilo, Ljiljana; Cvijanović, Milan (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Faktori rizika od nastanka migrene usled rada na računaru još uvek su nepoznati. Cilj rada bio je da se utvrdi učestalost glavobolje kod korisnika računara i efekat načina upotrebe i ponašanja pri radu na računaru u predviđanju prisustva migrene. Metode. U studiju preseka je bilo uključeno 1 500 ispitanika iz opšte populacije kojima je zadat upitnik za procenu prisustva i tipa glavobolje, kao i pitanja u vezi sa ponašanjem prilikom rada na računaru. Svi ispitanici su bili podeljeni u dve grupe: prvu grupu su činili ispitanici sa glavoboljom, a drugu grupu ispitanici bez glavoblje. Rezultati. Glavobolju je imalo 67,9% ispitanika, od kojih je 23,9% imalo migrenu. Rezultati multinomalne regresione analize pokazali su da su pol (ženski), porodična anamneza, kao i više vremena provedenog za računarom, ređe i kraće pauze u toku kojih su često fizički neaktivni, bili značajni prediktori u grupi ispitanika sa migrenom, u odnosu na grupu bez glavobolje. Štaviše, pripadnici grupe sa migrenom u poređenju sa grupom ispitanika koja je patila od drugih vrsta glavobolja, bili su mlađi i imali pozitivnu porodičnu anamnezu za migrenu, ređe pravili pauze u toku rada na računaru, a te pauze su bile kraće. Zaključak. Nepravilna i prekomerna upotreba računara može se smatrati faktorom rizika od pojave migrene, posebno kod mladih osoba sa pozitivnom porodičnom anamnezom za migrenu.
Keywords: kompjuteri; glavobolja; migrena bez aure; rizik, procena, faktori rizika; pol, faktor; rad; radno mesto