Redoks status trudnica sa trombofilijom - Dimitrijević, Aleksandra S.; Bradić, Jovana V.; Živković, Vladimir I.; Dimitrijević, Aleksandra B.; Milojević Čorbić, Mirjana L.; Djurić, Janko M.; Vasiljević, Dragan V.; Jakovljević, Vladimir Lj. (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Imajući u vidu da uloga oksidacionog stresa u patogenezi trombofilije u trudnoći nije u potpunosti razjašnjena, cilj rada je bio da se proceni redoks status trudnica sa trombofilijom. Metode. Studija je obuhvatila 120 trudnica koje su bile podeljene u dve grupe: grupu trudnica sa trombofilijom (n = 60) i grupu sa trudnoćom bez pridruženih bolesti (zdravim) (n = 60). Uzorci krvi za biohemijske analize su sakupljani na kraju prvog, drugog i trećeg trimestra trudnoće. U plazmi su određivane koncentracije vodonik peroksida (H2O2), nitrita (NO2-) i indeks lipidne peroksidacije meren kao reaktivne supstance tiobarbiturne kiseline (RSTBK). U lizatu eritrocita određivan je nivo redukovanog glutationa (GSH), aktivnosti superoksid dizmutaze (SOD) i katalaze (CAT). Rezultati. U grupi žena sa trombofilijom, vrednosti NO2- bile su povećane u prvom i trećem trimestru u poređenju sa zdravim trudnicama (p
Keywords: antioksidansi; oksidoredukcija; trudnoća; trudnoća, tromesečja; trombofilija