Ekspresija faktora-1 aktivacije proteaza apoptoze u adenoidnom cističnom karcinomu pljuvačnih žlezda i njegov kliničkopatološki značaj - Dožić, Branko; Aničić, Boban; Sinobad, Vladimir; Miković, Nikola; Milanović, Srdjan; Dožić, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Faktor 1 aktivacije proteaza apoptoze (Apaf-1) je ključni molekul u unutrašnjem ili mitohondrijskom putu apoptoze. Različita patološka stanja, kao na primer maligniteti, neurodegenerativne bolesti, moždani udar, povezuju se sa poremećajem unutrašnjeg puta apoptoze. Cilj rada bio je da se analizira imunohistohemijska ekspresija Apaf-1 u ćelijama adenoidnog cističnog karcinoma (ACC) pljuvačnih žlezda i njegova korelacija sa kliničko-patološkim parametrima obolelih (pol, starost, lokalizacija, histološki tip i ukupno preživljavanje). Metode. U studiji su korišćeni parafinski uzorci ACC pljuvačnih žlezda 50 obolelih muškaraca i žena, prosečne starosti 58 godina. Korišćena je tehnika mikrotkivnog niza (tissue microarrays – TMA block). Mikrotkivni preseci, debljine 5 μm, bojeni su streptavidin-biotin imunohistohemijskom tehnikom primenom primarnog antitela specifičnog za Apaf-1 (Leica Biosystems, Newcastle, UK). Preparati su analizirani svetlosnim mikroskopom (Olympwus type BH-2). Na osnovu prikupljenih podataka kreirana je baza podataka u SPSS softveru 22.0 (SPSS Inc., Chicago, ILL, USA) koji je korišćen za dalju statističku analizu. Statistička analiza podataka obuhvatala je metodu deskriptivne i analitičke(inferencijalne) statistike. Rezultati. Rezultati imunohistohemijske analize ekspresije Apaf-1 u uzorcima bolesnika sa ACC pljuvačnih žlezda upoređeni su sa njihovim kliničko-patološkim parametrima. Ekspresija Apaf-1 nije pokazala statističku značajnost u odnosu na pol bolesnika (p = 0,552), starost (p = 0,106), histološki tip tumora (p = 0,654) i lokalizaciju ACC u pljuvačnim žlezdama (p = 0,486). Nije primećena statistički značajna korelacija između ekspresije Apaf-1 i preživljavanja bolesnika sa ACC (p = 0,340, Log-Rank test). Zaključak. U odnosu na ACC, ekspresija Apaf-1 nije u korelaciji sa kliničko-patološkim parametrima bolesnika (pol, starost, lokalizacija, histološki tip i ukupno preživljavanje). Zato verujemo da se Apaf-1 ne može smatrati nezavisnim prognostičkim faktorom za tok i ishod ACC pljuvačnih žlezda.
Keywords: pol; apoptoza, regulatorni proteini; životno doba, faktor; imunohistohemija; faktor-1, proteaza-aktivirajući, apoptotički; karcinom, adenoidni cistični; preživljavanje