Kognitivne sposobnosti i motoričke performanse starijih osoba - Jovanović, Stevan S.; Stojanović-Jovanović, Biljana N.; Pavlović, Aleksandra M.; Milošević, Radovan Lj.; Pavlović, Dragan M. (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Proces starenja podrazumeva promene na širokom spektru kognitivnih procesa koji nisu nezavisni jedni od drugih. On, takođe, dovodi do promena u fizičko-motoričkim karakteristikama, a ponekad i do invaliditeta. Cilj istraživanja bio je da se ispita povezanost između više kognitivnih performansi kod starijih ispitanika i njihovih fizičko-motoričkih sposobnosti. Metode. U istraživanju je učestvovalo ukupno 98 starijih ispitanika (60+) (16 muškog i 82 ženskog pola). Kognitivne sposobnosti procenjene su Montrealskom skalom kognicije (Montreal Cognitive Assessment – MoCA)/srpska verzija, a mere fizičkih sposobnosti su procenjene Senior Fitness testom koji se sastoji od pet subtestova, dopunjenih testom brzine hoda. Rezultati. Na nekoliko subtestova MoCA rezultati su ukazali na relativno malu varijabilnost, tj. pokazalo se da su previše jednostavni za većinu ispitanika. Ispitanici su pokazali najslabije rezultate u funkcionisanju memorije u odnosu na druge domene, a zatim slede izvršne funkcije, vizuelno prostorne veštine, pažnja, koncentracija i radna memorija, sa najvišim performansama na vremenskoj i prostornoj orijentaciji u odnosu na druge domene. Izvršne funkcije i jezik su najznačajnije korelirali sa fizičkom snagom. Spretnost i dinamična ravnoteža, snaga donjih i gornjih ekstremiteta i aerobna izdržljivost su korelirali umereno i pozitivno. Zaključak. Studija ukazuje na pozitivne korelacije između fizičko-motoričkih sposobnosti i kognitivnog nivoa kod starijih osoba i naglašava značaj fizičke spremnosti za kognitivno funkcionisanje, a naročito u domenu izvršnih funkcija kod njih. Kliničari bi trebalo da imaju u vidu povezanost između kognitivnih funkcija i fizičko-motoričkih performansi, kada se bave poboljšanjem funkcionisanja starijih osoba. Ukazuje se na važnost dizajniranja najefikasnijih programa vežbanja za postizanje maksimalnih somatskih i kognitivnih efekata.
Keywords: starenje; saznanje; vežbanje; starije osobe; sposobnost, fizička