Uticaj kardiovaskularne rehabilitacije na hemodinamski status bolesnika sa koronarnom bolešću srca procenjen korišćenjem kardiografske impedance - Stojanović, Milovan; Deljanin-Ilić, Marina; Ilić, Stevan; Petrović, Dejan; Ilić, Bojan (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Dobro organizovana kardiovaskularna rehabilitacija (KVR) smanjuje kardiovaskularno opterećenje uticajem na faktore rizika od kardiovaskularnih bolesti, poboljšavajući kvalitet života i smanjujući smrtnost i ponovni kardiovaskularni događaj. Međutim, njeni efekti na hemodinamski status bolesnika uglavnom su nepoznati.  Cilj rada bio je da se proceni uticaj tronedeljnog programa KVR na hemodinamski status i da se istraži postojanje povezanosti između tolerancije fizičkog napora i hemodinamskih parametara merenih kardiografskom impedancom (impedance cardiography – ICG) pre i posle programa KVR kod bolesnika sa oboljenjem koronarnih arterija. Metode. Ukupno 52 bolesnika učestvovala su u tronedeljnom programu KVR. Na početku i na kraju programa rehabilitacije vršeni su laboratorijski testovi, testovi fizičkim opterećenjem (TFO) i ICG merenja. Rezultati. Bolesnici su pokazali bolju toleranciju fizičkog napora na drugom TFO (TFO2) dostižući viši nivo opterećenja (Z = 2,315; p = 0,021) i duže trajanje testa (Z = 2,305; p = 0,021). Postojala je jaka korelacija između nivoa drugog TFO i minutnog volumena (MV) (r = 0,538; p
Keywords: kardiografija, impedansna; koronarna bolest; infarkt miokarda; napor, fizički; pletizmografija, impedansna; rehabilitacija