Fenolni profil, antioksidantno i antiproliferativno delovanje Convolvulus aucheri Choisy - Ozay, Cennet; Mammadov, Ramazan (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Poznato je da se neke biljne vrste roda Convolvulus (C) L. često koriste u turskoj narodnoj medicini kao snažni agensi u lečenju zubobolje i kod bolova u zglobovima. Zbog ograničenih informacija o biološkim aktivnostima C. aucheri, vrste koja se gotovo isključivo javlja u Turskoj, cilj rada bio je ispitivanje antioksidativnog potencijala, kao i citotoksičnih svojstava tri različita ekstrakta, uz karakterizaciju njihovog fenolnog profila. Metode. Antioksidativna aktivnost ekstrakta određena je korišćenjem ABTS, NO, FRAP, fosfomolibdenskog i testa heliranja metala. Pored toga, u ekstraktima su identifikavana i određena sledeća bioaktivna jedinjenja: ukupni fenolni, flavonoidi i saponini. Citotoksičnost je procenjena primenom CellTiter-Glo testa na kancerskim HeLa i H1299 ćelijskim linijama. Rezultati. Metanolni ekstrakt C. aucheri ispoljio je najveću antioksidativnu aktivnost, a u njemu je utvrđen i najveći sadržaj fenola, flavonoida i saponina. Tečnom hromatografijom pod visokim pritiskom (HPLC) utvrđeno je da su glavna jedinjenja u ovom ekstraktu hlorogenska kiselina, (+)-katehin, ruzmarinska kiselina i rutin. Otkriveno je da metanolni ekstrakt dobijen iz nadzemnih delova C. aucheri smanjuje vitalnost HeLa ćelija, a određena IC50 vrednost bila je 14,22 µg/mL. Zaključak. Naši rezultati su pokazali da bi C. aucheri mogao biti dobar novi i alternativni izvor prirodnih antioksidanasa i jedinjenja sa citotoksičnim efektom.
Keywords: antioksidansi; convolvulus; hromatografija, tečna, pod visokim pritiskom; fitoterapija; turska