Anksioznost i simptomi depresije među decom i adolescentima u pandemiji COVID-19 – sistematski pregled - Djurdjević, Sanja; Conde Ghigliazza, Ileana; Dukanac, Vesna; Djurdjević, Ana (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Deca i adolescenti su osetljiva grupa za razvoj psihičkih poremećaja tokom krize. Cilj ovog sistematskog pregleda literature bio je da se proceni uticaj pandemije COVID-19 na razvoj simptoma anksioznosti i depresije u populaciji dece i omladine. Metode. Sistematski pregled literature je urađen pomoću PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses) protokola, uključujući Ovid MEDLINE, Embase, Global Health i APA Psyc Info baze podataka, u cilju identifikovanja relevantnih istraživanja o simptomima anskioznosti i depresije kod dece i adolescenata u toku pandemije COVID-19. Pregledano je 27 radova. Rezultati. Simptomi anksioznosti su se povećali sa 28,3% pre pandemije na 49,5% tokom „zatvaranja“ usled pandemije [General Anxiety Disorder (GAD)-7 ≥ 11)] (McNemar test p
Keywords: adolescenti; anksioznost; deca; covid-19; depresija.