Prirodni polimeri za vaginalnu mukoadhezivnu primenu sirćeta, korišćenjem dizajna eksperimentalnih metoda - Parvinroo, Shirin; Eslami, Maede; Ebrahimi-Najafabadi, Heshmatollah; Hesari, Zahra (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Sirće je jedno od glavnih internacionalnih tradicionalnih nutraceutika koje se koristi kao sredstvo za zaštitu vagine, zahvaljujući osobini da održava pH vagine i poseduje antibakterijska svojstva. S obzirom na to da je sirće tečnost, zbog kratkog zadržavanja je teško primenljiv vaginalno. Cilj rada bio je da se od sirćeta dizajnira vaginalni mukoadhezivni gel. Metode. U studiji su kao polimeri koji formiraju prirodni gel korišćeni ksantan guma i tragakant. Efekti ksantan gume i tragakanta na jačinu mukoadhezije i oslobađanje lekova u formulacijama gela optimizovani su korišćenjem  faktorijalnog dizajna на 3 nivoa (32). Takođe, istraženo je nekoliko fizičko-hemijskih svojstava formulacije gela, uključujući viskoznost gela, mazivost, slike scanning elektronske mikroskopije lanaca hidrogela i kinetiku oslobađanja lanaca. Rezultati. Utvrđeno je da je tragakant imao statistički značajan uticaj na kontrolu brzine oslobađanja ispuštanja (p = 0,0027), dok su i tragakant i ksantan guma imali značajan uticaj (p = 0,0001 i 0,0017, redom) na svojstva mukoadhezije.  Formulacija F7, sa 5% ksantan gume i 1% tragakanta (mukoadhezija = 0,4632 N i stopa oslobađanja = 88,8% tokom 6 h) sa nekim modifikacijama, bila je optimalna. Zaključak. Ksantan guma i tragakant mogu se smatrati odgovarajućim prirodnim polimerima za vaginalnu „isporuku” lekova.
Keywords: sirćetnа kiselinа; gelovi; polimeri; tragakant; vaginalne kreme, pene i želei; ksantan guma.