Indeks rezistencije bubrežne arterije meren dopler ultrazvukom kao pokazatelj funkcije transplantiranog bubrega - Popović, Milica; Milić, Biljana; Petrović, Lada; Ljubičić, Bojana; Boganč, Tijana; Ćelić, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Transplantacija bubrega (Tx) je metoda izbora za lečenja bolesnika sa finalnim stadijumom hronične bubrežne bolesti (HBB). Indeks rezistencije (RI) bubrežne arterije meri se prilikom dopler ultrasonografskog pregleda bubrega i može se koristiti za procenu stanja renalnog grafta. Vrednosti RI > 0,75 smatraju se patološkim. Cilj rada bio je da se utvrdi korelacija između vrednosti RI indeksa i funkcije transplantiranog bubrega kod bolesnika lečenih Tx. Metode. Retrospektivno smo analizirali 63 bolesnika kod kojih je urađena Tx u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine, Novi Sad, Srbija u periodu od 2013. do 2017. godine. U ispitivanje su bili uključeni svi bolesnici kod kojih je u prvih mesec dana nakon Tx urađen dopler renalnih krvnih sudova. Pored standardnih demografskih podataka, svim bolesnicima su analizirane vrednosti kreatinina u serumu, kreatinin klirensa i RI indeks i povezanost tog indeksa sa funkcijom transplantiranog bubrega neposredno nakon tranplantacije, kao i u 6, 12. i 18. mesecu, a kod određenog broja bolesnika i u 24. i 48. mesecu nakon Tx. Rezultati. U ispitivanoj grupibolesnika, muškaraca je bilo 63,5%, a žena 26,5%, prosečne starosti 47,67 ± 13,62 godine. Osnovna oboljenja koja su dovela do terminalnog stadijuma HBB bila su hipertenzija i različiti oblici glomerolonefritisa sa zastupljenošću od po 33,3%, dok su ostale bolesti (dijabetes melitus, hronični pijelonefritis, eklampsija, policistična bolest bubrega, agenezija bubrega i nepoznat uzrok) bile zastupljene u nižem procentu. Indeks RI  0,75 kod 27% bolesnika. Nije utvrđena značajna povezanost RI i kreatinina u serumu, klirensa kreatinina, kao ni povezanost RI sa polom i dužinom prethodnog lečenja hemodijalizom. Dokazana je značajna povezanost između RI i starosti primaoca bubrega, kao i vrste Tx. Zaključak. U posmatranoj grupi bolesnika indeks RI se nije pokazao kao dobar pokazatelj funkcije transplantiranog bubrega ni u ranom, niti u kasnijem postransplantacionom periodu. Taj indeks bi mogao imati veću prediktivnu vrednost ukoliko bi se merenje vršilo neposredno nakon završene transplantacione procedure.
Keywords: graft, preživljavanje; transplantacija bubrega; postoperativne komplikacije; prognoza; a. renalis; ultrasonografija, dopler.