Uticaj dijabetesa melitusa tip 2 na centralnu debljinu rožnjače - Srećković, Sunčica; Todorović, Dušan; Randjelović, Danijela; Petrović, Nenad; Stojanović, Jasmina; Šarenac Vulović, Tatjana (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Komplikacije dijabetesa melitusa (DM) u oku su vodeći uzrok slepila u svetu. Iako su istraživanja o očnim komplikacijama DM uglavnom usmerena na oštećenje mrežnjače, promene na rožnjači su takođe povezane sa DM. Centralna debljina rožnjače (central carneal thickness – CCT) odražava njen metabolički status, a na njega utiče i DM. Poznavanje promena CCT koje se dešavaju u sklopu DM važno je za tačno merenje intraokularnog pritiska (IOP), dijagnozu i praćenje bolesnika sa glaukomom. Cilj studije bio je ispitivanje uticaja DM tipa 2 na CCT. Metode. Studija je dizajnirana kao klinička, opservaciona studija preseka, a obuhvatila je 96 ispitanika podeljenih u dve grupe. Prvu grupu činilo je 49 bolesnika sa dijagnozom DM tipa 2. Druga grupa bila je kontrolna grupa i sastojala se od 47 zdravih ispitanika. Grupa obolelih od DM bila je podeljena u podgrupe u zavisnosti od statusa dijabetesne retinopatije, dužine lečenja DM i nivoa glikoziliranog hemoglobina (HbA1C). Rezultati. Statistički značajna razlika u CCT utvrđena je između bolesnika sa DM i kontrolne grupe. Analizirajući samo bolesnike sa DM, najveće vrednosti CCT uočene su kod bolesnika sa HbA1C > 7,0%, kao i kod onih koji su lečili DM duže od 15 godina, sa statistički značajnom razlikom u odnosu na odgovarajuće podgrupe bolesnika (p = 0,002 i p = 0,037, redom). Nije nađena statistički značajna razlika u zavisnosti od statusa retinopatije. Takođe, IOP je bio statistički značajno viši kod bolesnika sa DM u poređenju sa kontrolnom grupom. Zaključak. Naše istraživanje je pokazalo da status retinopatije nije imao statistički značajan uticaj na CCT. Znajući da povećanje CCT utiče i na izmerene vrednosti IOP, ovo istraživanje će biti od koristi boljem shvatanju i kontroli bolesnika koji, pored DM tipa 2, imaju i glaukom.
Keywords: rožnjača; rožnjača, pahimetrija; dijabetes melitus, tip 2; dijabetesna retinopatija; intraokularni pritisak; rizik, procena.