Epidermalna inkluziona cista u kosti desnog domalog prsta tokom 40 godina - Fan, Meng-Qiang; Chen, Xiao-Lei; Hua, Jiang; Wang, Lei-Pei; Huang, Yong; Huang, Jie-Feng (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Intraosealne epidermalne inkluzione ciste (IEpC) su benigne lezije kostiju obložene skvamoznim epitelom. Posle lobanje, falange prstiju su drugo najčešće predilekciono mesto za pojavu ovih lezija. Prikaz bolesnika. Prikazan je slučaj tipične IEpC na distalnoj falangi desnog domalog prsta koja je nastala posle povrede prsta (mehanizmom nagnječenja – crush), 40 godina ranije. Pacijent se žalio na bolno uvećanje i progresivan otok tog prsta, tokom prethodnih mesec dana. Objektivnim pregledom, prst je imao karakterističan  „maljičast” izgled uz lokalnu osetljivost. Radiografskim pregledom viđena je destrukcija kosti, a magnetnom rezonancom abnormalni signali u tkivu kosti u distalnoj falangi desnog domalog prsta. Urađena je amputacija distalne falange desnog domalog prsta. Dijagnoza IEpC potvrđena je histopatološkim ispitivanjem. Praćenjem pacijenta, dve godine kasnije, nađeno je da je patrljak dobro zarastao, bez recidiva. Zaključak. Pojava IEpC sa istorijom povređivanja do 40 godina je veoma retka pojava. Bez obzira što prst pacijenta ima tipičan „maljičast” izgled, konačna dijagnoza se potvrđuje hirurškim i patološkim nalazom.
Keywords: amputacija; kost, ciste; povrede, kraš; cista, epidermalna; prsti; ruka.