Terapijski pristup jatrogeno nastaloj invazivnoj moli – prikaz dva slučaja - Rakić, Aleksandar; Nikolić, Branka; Radojičić, Ognjen; Džuverović, Marko (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Invazivnu molu, oblik gestacijskih trofoblastnih neoplazmi (GTN), karakteriše penetracija molarnog tkiva u miometrijum i/ili prisustvo udaljenih metastaza. Invazivna mola nastala nakon kompletne mole je češća od invazivne mole nastale od parcijalne hidatiformne mole. Kiretaža materične šupljine sa evakuacijom sadržaja sukcijom je prvi korak u tretmanu molarne trudnoće. Perforacija uterusa je najopasnija komplikacija te procedure, dok je „lažni put“ (false passage) dosta ređa komplikacija. Prikaz bolesnika. Prvi prikaz opisuje bolesnicu staru 47 godina koja je primljena u našu Kliniku sa povišenim vrednostima serumskog beta humanog horionskog gonadotropina (beta hCG)-a pod sumnjom na GTN. Intraoperativno je uočena perforacija u predelu levog roga uterusa kroz koju je prominiralo ovularno tkivo. Histopatološkom analizom (HPA) nakon histerektomije potvrđena je invazivna mola nastala kao posledica jatrogene perforacije uterusa uzrokovane kiretažom. Drugi slučaj predstavlja bolesnicu staru 32 godine koja je primljena u Kliniku zbog krvarenja ex utero, sa mučninom i povišenim vrednostima beta hCG. S obzirom na perzistirajuće povišene vrednosti beta hCG-a i nakon četiri kiretaže, odlučeno je da se izvrši eksplorativna laparotomija. Intraoperativno je uočen „lažni put“ nastao kao komplikacija kiretaže, sa nekrotičnim i molarnim tkivom. HPA tkiva potvrdila je invazivnu molu nastalu od parcijalne mole, kao posledica pomenute jatrogene komplikacije. Zaključak. Prvi slučaj prikazan u ovom radu predstavlja drugi u literaturi opisani slučaj postmolarne GTN nastale kao rezultat jatrogene perforacije uterusa načinjene tokom kiretaže. Drugi slučaj opisan u ovom radu je prvi u literaturi opisan slučaj postmolarne GTN nastale stvaranjem „lažnog puta“ kao jatrogene komplikacije kiretaže materične šupljine. Smatramo da je nacionalni registar jatrogenih komplikacija nastalih tokom lečenja gestacijskih trofoblastnih bolesti neophodan, budući da te komplikacije mogu značajno uticati na terapijske protokole u lečenju ovih bolesti.
Keywords: dijagnoza; hirurgija, ginekološka, procedure; histološke tehnike; jatrogena bolest; postoperativne komplikacije; neoplazme, trofoblastne; materica, perforacija.