Minimalno invazivno lečenje penetrantne transorbitalne povrede baze lobanje i kavernoznog sinusa - Jelača, Bojan; Djilvesi, Djula; Papić, Vladimir; Pajičić, Filip; Lepić, Milan; Vuleković, Petar (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod. Transorbitalna intrakranijalna povreda stranim telom predstavlja veoma složen i kontroverzan terapijski problem. Sadržaj očne duplje je podložan penetrantnim povredama, a postoji i veliki rizik od povreda neurovaskularnih struktura baze lobanje. Postoje tradicionalni transkranijalni hirurški pristupi, ali se u skorije vreme sve više koriste različiti endoskopski pristupi pri tretiranju tih povreda. Prikaz bolesnika. Prikazan je tridesetogodišnji muškarac koji je, na radnom mestu, zadobio penetrantnu povredu leve očne duplje komadom drveta što je dovelo do povrede baze lobanje i kavernoznog sinusa. Posle kliničkog pregleda, brze i kompletne radiološke dijagnostike i sprovedene procene, pacijent je zbrinut minimalno invazivnom metodom. Strano telo je ručno izvađeno uz pripravan endoskopski i endovaskularni tim za lečenje mogućeg pogoršanja stanja i komplikacija. Do komplikacija nije došlo, a na kontrolnom pregledu mesec dana po otpustu ustanovljeno je poboljšanje oštrine vida pacijenta. Zaključak. Penetrantne povrede očne duplje predstavljaju izazov koji zahteva multidisciplinarni i dobro organizovan pristup lečenju. Trebalo bi uvek razmotriti kombinovni, minimalno invazivni endoskopski tretman ovakvih povreda.
Keywords: dekompresija, hirurška; glava, penetrantne povrede; hirurgija, minimalno invazivne procedure; neurohirurške procedure.