Promene kasnih komponenti auditivnih evociranih potencijala nakon neurofeedback treninga senzomotornog ritma - Stanković, Ivana; Ilić, Tihomir V.; Jeličić, Ljiljana; Subotić, Miško; Martić, Vesna; Sovilj, Mirjana; Ilić, Nela V.; Stokić, Miodrag (Vojnosanitetski pregled, 2022)
Uvod/Cilj. Neurofeedback (NFB) je terapijski metod zasnovan na praćenju elektroencefalograma (EEG) i omogućavanju povratne sprege moždane aktivnosti osobama. Cilj pilot studije bio je da se ispita efekat NFB treninga senzomotornog ritma (SMR), tj. niskog opsega beta ritma (12-15 Hz) na amplitude i latence komponenti kasnih auditivnih evociranih potencijala (AEP) N100, N200 i P300 tokom zadatka auditivne diskriminacije. Metode. Svaki od 9 zdravih ispitanika uzrasta od 25 do 40 godina (4 muškog pola) imao je 20 SMR NFB treninga (po jedan svakog dana), a AEP su snimani 5 puta: pre primene NFB treninga, posle 5, 10 i 20 treninga i jedan mesec posle poslednjeg treninga. Rezultati. Rezultati su pokazali statistički značajno smanjenje latenci N100, N200 i P300 komponenti u Fz, Cz i Pz regijama. Nije utvrđen statistički značajan efekat NFB treninga na amplitude ovih komponenti. Zaključak. Dobijeni podaci ukazuju na potencijalni efekat NFB treninga na poboljšanje kognitivnog procesa auditivne diskriminacije.
Keywords: mozak; saznanje; elektroencefalografija; potencijali povezani sa događajima, p300; evocirani potencijali; evocirani potencijali, auditorni; povratna informacija, senzorna.